Кои са ПЕГИДА?

19446
Кои са ПЕГИДА?
Снимка: Getty Images/Guliver

Всеки понеделник хиляди хора се събират в германския град Дрезден, за да протестират срещу растящото според тях влияние на исляма сред имигрантите в Германия.

Така нареченото движение ПЕГИДА (Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада) (Patriotische Europaer Gegen die Islamisierung des Abendlandes), гледа на себе си като на антиислямистко, но не-расистко, насочено и срещу политическия елит.

И докато за повечето демонстранти се смята, че са хора от консервативната средна класа, лидерите на ПЕГИДА идват по-скоро от по-радикални среди и десни движения.

Историята на ПЕГИДА е кратка. На 10 октомври 2014 г. Луц Бахман публикува видео в YouTube, показващо демонстрация в Дрезден в подкрепа на кюрдските бойци срещу "Ислямска държава". Скоро след това той създава Фейсбук група срещу "Ислямизацията на Запада".

Това, което започва като лична група във Фейсбук през октомври, бързо се развива до силно противоречив феномен - публичната подкрепа на движението нараства от 350 души на първата проява до 25 000 на последните шествия, с тенденция тази бройка да се увеличава, имайки предвид и многобройните антиислямски протести в други краища на Германия. Още повече, че според скорошно проучване 30% от германците одобряват възгледите на ПЕГИДА, а 13% са готови да участват в техни митинги. Официалната страница на ПЕГИДА във Фейсбук има над 150 000 поддръжници.

След десетки изявления и позиции на ПЕГИДА с популистки твърдения като запазването и защитата на "идентичността на нашата юдео-християнска култура" и заклеймяване на "антиженската политическа идеология, която набляга на насилието", официалната политическа позиция беше преразгледана в по-умерена посока през януари.
Сега ПЕГИДА настоява за законови регулации на качеството и количеството на имигрантския поток, интеграция на имигрантите и експулсиране на ислямистки и религиозни фанатици. Също така ПЕГИДА призовава за директна демокрация на федерално ниво, повече пълномощия за законодателната власт във всички страни-членки на ЕС, по-голямо финансиране на държавните сили за сигурност, както и прекратяване на противоборството с Русия и мирно съвместно съществуване в Европа.

ПЕГИДА изразява опасения и по въпроса с бежанците.
По данни на ООН между април 2011 г. и декември 2014 г. Германия и Швеция заедно държат 52% от всички молби за убежище на сирийски бежанци в Европа.

Лидерът на ПЕГИДА обвинява медиите, че представят изкривено позициите на групата и заявява, че германските политици игнорират техните сигнали. Много политически лидери, включително канцлерът Ангела Меркел, критикуват ПЕГИДА и призовават хората да не се включват в техните шествия. На 13 януари 2015 г. Меркел, редица други немски политици, както и духовни лидери от различни вероизповедания, участваха в протест срещу атаките в Париж, организиран от мюсюлманската общност в Германия. Така почти винаги демонстрациите на ПЕГИДА са придружени с контрадемонстрации, целящи да покажат, че германският народ не е настроен негативно срещу мюсюлманите и имигрантите, а само срещу фанатизма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа