Къде най-често бягат от войната сирийските бежанци?

9445
Къде най-често бягат от войната сирийските бежанци?
Снимка: Getty Images/Guliver

Всеки пети сирийски гражданин към днешна дата е бежанец. От началото на конфликта през лятото на 2011 г., по данни на ООН, над 4 милиона души са напуснали Сирия.

Повече от половина от тях са деца.

Унгария изгражда палаткови лагери за бежанците

Унгарското правителството на премиера Виктор Орбан отпусна 71.5 млн. евро за изграждането на приемни центрове и палаткови лагери за б...

В границите на самата страна 7,6 милиона е броят на хората, на които им се е наложило да се преместят от едно населено място в друго заради конфликта, като 3,5 милиона е приблизителният брой на децата сред тях.

Турция е страната, в която най-много сирийски бежанци се спасяват от военните действия. Към юли 2015 г. 1 772 535 сирийци са потърсили убежище в северната си съседка, като повечето от тях са деца – 954 725 души.

Ливан е втората в класацията страна, която приютява най-много бежанци от Сирия – 1 174 690 души, от които 630 713 са деца. Ливан е и страната, която е дала убежище най-много бежанци спрямо броя на нейното население. Между 10 и 20 процента от всички пребиваващи в Ливан в този момент хора са бегълци от военния конфликт в Сирия.

Йордания е третата най-предпочитана от сирийските бежанци дестинация – 629 128 сирийци са потърсили подслон там, като 324 131 от тях са непълнолетни и малолетни лица.

21 000 бежанци за месец в Македония

В съседна Република Македония след 19 юни до днес официално статут на бежанец са поискали 20 605 души. Това съобщиха от вътрешното мин...

Ирак и Египет също са сред страните, които приютяват най-много сирийски бежанци – съответно 249 656 и 132 375 души, като поне половината от тях са деца.

Около 150 000 е броят на сирийските бежанци в Европейския съюз, което го нарежда сред основните дестинации за бягащите от почти сигурна гибел сирийци. Около 5 хиляди от тях са предпочели България, като най-желаните от тях държави в ЕС са Швеция и Германия. В двете страни заедно са приютени повече от 50 000 бежанци.

Източник на данните: UNHCR.

Aвтор: Теодор Спасов

Лъжа е схващането, че имигрантите от Третия свят заплашват културната идентичност на Европа

Миналата седмица унгарският премиер Виктор Орбан, който е известен със своя евроскептицизъм, заяви по време на свое посещение в Румъни...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа