Лавров: Действаме като в Грузия, ако настъпят интересите ни

19132
Лавров: Действаме като в Грузия, ако настъпят интересите ни
Снимка: Getty Images

Русия ще действа като в Грузия през 2008 г., ако интересите й бъдат пряко атакувани. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в сряда в интервю за Russia Today, предаде БТВ.

Преди 4 години Русия води кратки сражения с бившата съветска република, довели до обявяването на независимост на Абхазия и Южна Осетия.

Властите в Киев или не могат или не искат да контролират екстремистите

"Настоящите власти в Киев грубо нарушават женевските договорености, постигнати миналата седмица при срещата на Русия, САЩ, ЕС и Украйна...

„Руски граждани да бъдат атакувани, това означава директна атака към Руската федерация”, добави Лавров, говорейки за разположените военни отряди по границата с Украйна.

Първият руския дипломат посочи още, че "шоуто" в Украйна се ръководи от САЩ. "По време на визитата на вицепрезидента Джо Байдън в Киев беше съобщено, че се подновява антитерористичната операция. Показателно е, че киевските власти обявиха това точно по време на визитата. А началото на тази операция съвпадна с посещението в Украйна на директора на ЦРУ Джон Бренън. Затова аз нямам причина да не вярвам, че САЩ ръководят това шоу", подчерта Лавров.

По думите му ситуацията в Украйна е пореден пример за това, че Вашингтон се опитва да „натрупа почва” в геополитическата борба. „Американците не са готови да признаят, че не могат да режисират шоуто във всяка една част на глобуса”, коментира той и добави, че с „готовите си решения” САЩ не може да подобри криза, която не разбира.

Русия не признава временното правителство в Киев, което пое властта на 22 февруари след седмици на кръвопролитни протести, приключили с отстраняването на президента Виктор Янукович. Отпращайки към четиристранната среща в Женева от 14 април между представители на ЕС, САЩ, Русия и Украйна, Лавров обвини украинската власт, че отстъпва от заявените си намерения да спре насилието.

Лавров: Русия не иска да праща войски в Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров заяви след преговорите в Женева, че Москва не иска да изпраща войски в Европа. "Нямаме никакво.....

„В Женева ние се съгласихме, че насилието трябва да бъде прекратено. На следващия ден Турчинов обяви почти извънредно положение и нареди на армията да стреля по хората”, каза руският външен министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа