Лавров и Кери не постигнаха съгласие за статута на Крим

16374
Лавров и Кери не постигнаха съгласие за статута на Крим
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ и Русия не успяха да постигнат днес в Лондон решение на украинската криза малко преди референдума за присъединяване на Кримския полуостров към Русия. Той трябва да се проведе на 16 март, неделя, като на него ще се решава какъв ще е статутът на Крим.

Москва обаче увери, че няма никакво намерение да нахлува в рускоговорящите области на Украйна. В Симферопол, столицата на Кримския полуостров, самопровъзгласилият се за "премиер" и "главнокомандващ въоръжените сили" Сергей Аксьонов призова рускоговорещите хора в източните области на страната да последват примера на Крим и да организират референдуми с искане за интеграцията им към Русия, пише БГНЕС.

Паралелно с това призиви от проруски активисти за протести в неделя в рускоговорещите бастиони на изток, най-вече Харков и Донецк, създават очаквания за напрегната обстановка. В Лондон, където се проведе среща между руския и американския външен министър, не беше постигнато никакво решение в края на двете седмици интензивна дипломатическа дейност, възкресила спомена за Студената война.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви след шестчасови разговори с американския държавен секретар Джон Кери, че липсват "общи възгледи" между Вашингтон и Москва за положението в Украйна. Той каза още, че Русия ще уважи "желанието на жителите на Крим" на референдума в неделя. В същото време руският президент Владимир Путин заяви в разговор с генералния секретар на ООН Бан Ки Мин, че референдумът отговаря напълно на международното право и на Устава на световната организация. Във Вашингтон президентът Барак Обама заяви, че все още се надява на дипломатическо решение, но предупреди Путин, че ще има последствия за Русия, ако този път се провали.

В момент, когато много украинци мислят, че Русия няма да се спре на границата с Крим и че хилядите руски войници, струпани от другата страна на границата не са там само за военни учения, Сергей Лавров заяви, че страната му "няма и не може да има планове за нахлуване в Югоизточна Украйна". Москва съобщи, че си запазва правото да се притече на помощ на "своите съграждани и сънародници в Украйна" след сблъсъците, причинили смъртта на един човек снощи в Донецк.

Преди да напусне Вашингтон снощи, Джон Кери предупреди Владимир Путин, че САЩ и ЕС са готови да вземат много сериозни мерки срещу Москва още в понеделник (17 март), ден след референдума. Според европейски източници ЕС се насочва към санкции срещу ограничен, но политически значим списък от около 30 високопоставени руски граждани, смятани за отговорни за руската намеса в Украйна. В черния списък влизат депутати, членове на агенциите по сигурността, високопоставен представител на министерството на отбраната. Германският вестник "Билд" съобщи за директора на Федералната служба за сигурност Александър Бортников.

Москва продължава военните маневри в редица области близо до Украйна. Хиляди военни участват в тях, включително около 4000 парашутисти, 36 самолета и около 500 коли само в област Ростов-на-Дон. В Москва бившият съветски президент Михаил Горбачов отказа да защити "обединението" на Русия и Крим пред западните страни и призова за спиране на "ескалацията", която според него води до нова Студена война.

На самия Кримски полуостров проруските власти завършват подготовката за референдума. Изходът от него не буди никакво съмнение и това накара френския външен министър Лоран Фабиюс да иронизира гласуването, на което хората трябва да изберат "между да и да".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа