Лавров обвинява Украйна, че пречи на Русия в хуманитарната помощ за Донецк и Луганск

19358
Лавров обвинява Украйна, че пречи на Русия в хуманитарната помощ за Донецк и Луганск
Снимка: БГНЕС

Украйна категорично отказва да съдейства на Москва за доставките на помощи за Луганск и Донецк, където е налице хуманитарна катастрофа. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Ние отдавна изтъкваме пред международните организации въпроса за това, че е нужно обезателно и неотложно да бъдат доставени необходимата медицинска и продоволствена помощ за Донецк и Луганск”, заяви Лавров. „Многократно сме се обръщали към украинската страна с официални ноти от нашето министерство с молба да разрешат доставките на помощи от министерството на извънредните ситуации. Категорично и немотивирано ни бе отказвано”, допълни той.

И САЩ наложи нови санкции за Русия

Съединените щати не закъсняха и се присъединиха към наложените от Европейския съюз санкции спрямо Русия. Вашингтон разшири кръга на сан...

Същевременно руският вицепремиер Дмитрий Рогозин убедено заяви, че Русия може и сама да си построи самолетоносач, ако Франция се откаже от сделката за двата бойни кораба клас "Мистрал". Сделката засега не попада в оръжейното ембарго на ЕС, защото то важи за нови договори. Сделката между Москва и Париж за доставка на хеликоптероносачи "Мистрал" беше сключена през 2011 година.

„Не смятам, че отказът от доставката на „Мистрал” е изгоден за френския президент, защото това ще доведе до колосална криза в съответната корабостроителница заради неустойката, която трябва да плати, тъй като всичко е уредено в договора”, каза Рогозин. "Когато купихме тези кораби, нямахме подобни технологии за строежа на голямогабаритни съдове, но вече имаме такива", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com