Лавров възмутен: Киев пречи на Минските спогодби, не Русия

7899
Лавров възмутен: Киев пречи на Минските спогодби, не Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Заплахите на САЩ от засилване на антируските санкции заради неизпълнение на Минските договорености е абсурд, защото главният източник за протакането на мирния процес е Киев. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, който обоснова виждането си, пише БГНЕС.

"Сега нашите американски и европейски партньори казват: "Ето, ако бъдат изпълнените Минските договорености, ние ще премахнем санкциите срещу Русия...а ако не бъдат изпълнени, тогава Русия трябва да бъде наказвана още и още. Но ако се види кой изпълнява и кой не Минските договорености, ще стане ясно, че Киев е главният виновник за протакането на минския процес. Получава се, че колкото повече Киев подкопава изпълнението на "Минск", толкова повече Западът си намира измислени поводи да продължава санкциите срещу Русия. Това е истински абсурд!", подчерта първият руски дипломат.

Американски анализатор посочи Виктория Нюланд като причина за убийства в Украйна

Помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд, която допринесе за идването на власт на президента Петро Порошенко, трябва да но...

Лавров посочи и примери за нарушенията на "Минск" от украинската страна: продължават обстрелите, протака се създаването на работните групи, няма напредък в изпълнението на политическата част от споразуменията. "Примерите са повече от достатъчно, като се започне с приемането на закона за статута на Донецка и Луганска области, който грубо наруши ангажиментите на Киев, поети в Минск на 12 февруари. Този закон трябва да бъде въведен след съгласуване с представителите на Луганск и Донецк, но това не бе направено. Нищо не се чува в момента и по въпроса за децентрализацията. След подписването на Минските споразумения украинският външен министър публично заявяваше пред Върховната рада, че украинското правителство не е поемало никакви задължения по децентрализацията – нито политически, нито юридически. Достатъчно обаче е да се прочете текстът на Минските споразумения, за да се убеди човек, че това не е така, украинската страна е поемала такива задължения", поясни Сергей Лавров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа