Лидерите на двете кипърски общности се договориха по въпросите на собствеността

6152
Лидерите на двете кипърски общности се договориха по въпросите на собствеността

Лидерите на двете кипърски общности постигнаха споразумение по една от ключовите и най-спорни до момента глави в преговорите за решаване на Кипърския въпрос – въпросите на собствеността. Като част от мерките за укрепване на доверието утре вечер Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ ще бъдат заедно на концерт в окупираните територии, предаде БНР.

Президентът на Кипър и лидерът на кипърските турци се договориха днес по аспекти, свързани с въпросите на собствеността в бъдещия обединен Кипър. На бежанците от двете части на разделената страна, собствениците и сегашните ползватели на имотите ще бъдат предложени варианти за защита на техните права чрез обезщетение, замяна или възстановяване. Двамата лидери се договориха и за създаването на независима комисия по имуществените въпроси, която да решава тези проблеми.

Кипър отбелязва 41-вата годишнина от турската инвазия на острова

Сирени разбудиха Кипър в 5.30 ч. сутринта, отбелязвайки 41-вата годишнина от турската военна инвазия на острова. Тя ще бъде отпразнуван...

Лидерите продължиха да постигат напредък към тяхната обща визия за обединен Кипър, заяви след срещата специалният съветник на генералния секретар на ООН Еспен барт Ейде. Преговорите продължават в добър климат, бе оценката на кипърския президент Никос Анастасиадис.

Днешната среща Анастасиадис – Акънджъ бе седмата по ред между тях и последна преди лятната ваканция. Преговорите ще продължат от началото на септември.

Като част от мерките за укрепване на доверието между двете кипърски общности Анастасиадис и Акънджъ ще присъстват на концерт на кипърски гръцки и кипърски турски музиканти, наречен “Нашата музика на лунната светлина”, бе съобщено още днес. Концертът, който се организира от създадения неотдавна двуобщностен Технически комитет за култура, ще се състои във вторник вечерта. Общата кипърска музика ще звучи в откритата в началото на юли Кула на Отело в окупираната Фамагуста, която бе възстановена по проект на съвместния Технически комитет за културното наследство.

В началото на юни двамата лидери бяха заедно и на театър в общия им роден град Лимасол, където гледаха постановка на кипърска турска трупа.

Лондон предложи на Кипър територии в замяна на обединение

Великобритания е готова да предложи на обединен Кипър големи части от територията на своите бази на острова, ако бъде постигната мирна ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа