Льо Пен обеща на Франция референдум за излизане от ЕС

10058
Льо Пен обеща на Франция референдум за излизане от ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Лидерът на евроскептичния френския Национален фронт Марин льо Пен обеща референдум за излизане от ЕС, ако бъде избрана за президент през 2017 година, пише Еuractiv.com, цитиран от bulevard.bg.

„Идеята ми е да кажа на френския народ, че ако ме изберат през 2017 г., шест месеца по-късно ще има референдум", заяви тя пред гръцкия телевизионен канал Mega.

Льо Пен: Гърция да преговаря с ЕС за излизане от еврозоната

Лидерът на френския Национален фронт Марин льо Пен заяви, че Гърция трябва да преговаря с Европейския съюз за координирано излизане о...

Тя не е първият политик с подобно обещание. През 2013 г. британският премиер Дейвид Камерън се зарече да инициира подобен референдум на Острова, ако консерваторите победят на изборите. Първоначално той заяви, че референдумът ще бъде през 2017 г., но наскоро каза, че иска да го придвижи за по-близка дата.

Някои от социологическите изследвания на общественото мнение преди изборите за местна власт, провели се миналата неделя, даваха даваха преднина на антиервопейската и антиимигрантска партия на Льо Пен, но в крайна сметка тя остана на второ място.

Това обаче е най-добрият резултат, който Националният фронт е записвал досега. Крайно десните във Франция се надяват, че инерцията от местните избори ще се принесе и за президентската кандидатура на Льо Пен през 2017 г.

„Европейският съюз е смърт, смърт за нашата икономика, за социалната ни система и за идентичността ни", казва тя в интервюто за гръцката телевизия, излъчено на 23 март.

"Национален фронт"? Защо не!

„Национален фронт“? Защо не, още не сме ги пробвали“ – дълго време отхвърляна в селските райони на Франция, се...

Освен това Льо Пен призовава Гърция да преговаря за излизането си от еврозоната, вместо да се поддава на натиска на кредиторите и Брюксел. Тя казва, че приветства избора на радикалната левица "Сириза".

„Единственото решение за Гърция е да обмисли организирано излизане от еврото. Ако правителството казва на гръцкия народ, че може да остане в еврозоната и да се бори с икономиите, то или лъже, или просто греши", добавя националистката.

Тя прогнозира, че ако гръцкият премиер Алексис Ципрас се поддаде на исканията на кредиторите за икономии, той ще плати за това с цената на своята популярност. „Гърците имат нужда да си върнат своята валута", смята Льо Пен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа