Лондон: Сирия купува петрол от "Ислямска държава"

21868
Лондон: Сирия купува петрол от "Ислямска държава"
Снимка: Getty Images / Guliver

Британският министър на външните работи Филип Хамънд обвини властите в Сирия, че купуват петрол от бойците на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД).

Информацията съобщи ТАСС, като цитира изявление на Хамънд, публикувано днес на сайта на външнополитическото ведомство на Великобритания. Политикът коментира вчерашното вписване от ЕС на още седем физически и шест юридически лица в "черния списък" за Сирия, като отбелязва, че Великобритания "неуморно е работила с другите страни членки (на ЕС), за да бъде постигнато включването на 13 нови лица в санкционния списък".

Издирват 3 британски ученички, отишли при "Ислямска държава"

Издирват се три британски ученички, за които се предполага, че са решили да се присъединят към групировката "Ислямска държава". Това за...

Тези мерки са насочени "срещу тези, които разработват, разпространяват и използват химически оръжия, срещу бизнесмени и компании", подкрепящи бойци на проправителствени военизирани формирования, подчертава британският министър, цитиран от БТА.

По темата за петрола Хамънд заявява: "Ние (в ЕС) също така се споразумяхме да вземем мерки срещу лицата, доставящи петрол на режима (на Дамаск), включително Джордж Хасуани (сирийските бизнесмен, християнин от град Ябруд, както и собственик на инженеринговата компания ХЕСКО (HESCO) - бел. ТАСС) - посредника, купуващ петрол от ИД от името на режима".

Според ръководителя на британското външно министерство сирийският президент Башар Асад не води борба с ИД. "Това име в списъка е още едно доказателство, че "войната" на Асад срещу ИД е измама, той я подкрепя финансово", отбелязва политикът.

Той завършва: "Ще продължим да оказваме натиск на режима (на Асад), докато той не преразгледа позицията си, не спре насилието и не започне конкретни преговори с умерената опозиция".

Великобритания с първи въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Ирак

Великобритания извърши първите си въздушни удари в Ирак срещу позициите на групировката "Ислямска държава", съобщи министърът на отбр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа