Лондон предлага на Шотландия "модерно самоуправление"

41715
Лондон предлага на Шотландия "модерно самоуправление"
Снимка: Getty Images / Guliver

Гордън Браун представи плановете за програма за „модерна форма на шотландско самоуправление”, ако гласоподавателите отхвърлят независимостта на референдума следващата седмица. Бившият британски премиер каза,ч е гласуването с Не ще бъде „начален изстрел” за повече правомощия за Единбург, с нов Закон за Шотландия, изготвен с цел даването на страната на по-вече контрол над финансите, данъците и социалната сфера.

Трите ненационалистически парти се очаква да подкрепят плана на Браун, описан от поддръжниците на гласуването с ДА като „паника и отчаяние” в отговор на скорошните резултати от социологическите допитвания.

Камерън с последен опит да убеди шотландците да не се отделят

Британският министър-председател Дейвид Камерън ще посети Шотландия утре в последен опит да се опита да убеди местното население да гла...

В изказването си в Мидлоудиън Браун каза, че работата по новите законодателни промени ще започне на 19 септември, ден след референдума.

По думите му „командната харта” ще бъде публикувана от настоящето британско правителство, обясняваща всички предложения за промени не по-късно от края на октомври.

Според изказването му „програмата за укрепване на шотландския парламент” ще включва информационен бюлетин за новия Закон за Шотландия с предложения за развитие на ключови елементи от политиката за данъците и благосъстоянието на британския парламент към шотландския парламент, публикуван на време за Денят на Свети Андрю, а проектозаконите около 25 януари.

Гордън Браун, който помоли председателя на Камарата на общините Джон Беркоу за пълен дебат по разширяване на децентрализацията, каза: „До края на октомври, само пет седмици след референдума, ще имаме обща документ излагащ всички планове, включително договорена основа, която ни обединява, и въпросите чакащи решение”.

Независима Шотландия ще е извън ЕС и НАТО

Ако Шотландия бъде провъзгласена за независима на предстоящия референдум, новата държава ще трябва да подаде молба за членство в ЕС и...

„До края на ноември трябва да имаме споразумение по новия Закон за Шотландия, публикувано в бюлетина, или негов еквивалент, и ще информираме за напрегнатите месеци на консултации с шотландското гражданско общество и групите, участващи в разговорите по време на Конвенцията за шотландската конституция, които, както и шотландския парламент, ще могат да разгледат подробно и да оспорват предложенията”, каза още той.

Други високопоставени представители на британските лейбъристи също се намесиха в дебата за референдума, след като Лейбъристката партия втвърди позицията си относно даването на нови правомощия на парламента на Шотландия.

Говорейки от името на кампанията за гласуване с ДА на референдума и в отговор на изказването на Браун, Боб Томпсън – бивш председател на шотландската лейбъристка партия и активист на „Лейбъристи за независимост” – каза, че този изблик на крайна паника и отчаяние от страна на кампанията за гласуване с НЕ е резултат от изгубената преднина в допитванията.

„Гордън Браун не е в позиция да предлага каквото и да било, той е от депутатите от задните редици в парламента, а в Уестминстър на власт на консерваторите”, подчерта той.

Великобритания не прави извънредни планове в случай на независимост на Шотландия

Великобритания не прави извънредни планове, в случай, че шотландците гласуват за независимост на 18 септември, заяви говорител на преми...

The Scotsman

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа