Мадрид: Каталуния е Испания

16143
Мадрид: Каталуния е Испания
Снимка: Getty Images / Guliver

Испанският премиер Мариано Рахой отново подчерта, че референдум за независимост в Каталуния няма да има, предаде БГНЕС.

Каталунското правителство начело с Артуро Мас бе назначило референдума за 9 ноември. Конституционният съд на Испания обаче суспендира провеждането му за срок от 6 месеца. Тогава Мас обяви, че гласуване на 9 ноември все пак ще има, но не под формата на легитимно допитване, а като "консултация с населението". Въпросите остават предишните: "Искате ли Каталуня да стане държава?" и "Ако да, искате ли Каталуня да стане независима държава?"

По този повод в Брюксел, след срещата на върха в ЕС, премиерът Рахой заяви: "Докато ние тук умуваме над икономически въпроси, обсъждаме банкови и икономически съюзи, бистрим евроинтеграцията и прочие, някои хора искат да ни върнат в Средновековието. От 12 декември 2013 г., когато Мас обяви намеренията си провеждането на референдум, многократно заявявах, че това няма да стане и че Конституционният съд ще го отмени. Ако правителството на Каталуния не уважи решението на съда, това ще е не само незаконно, но и недемократично".

В същия дух се изказа и кралят на Испания Фелипе VI: "Ние искаме Испания да остане единна. Правовата държава у нас не е продукт на импровизация, а резултат на волята на испанския народ, избрал да строи демокрация. Всички са равни пред закона, и хора, и институции. Испания и Каталуния са едно цяло, имаме толкова много обща история. Имаме общи интереси и ценности, а също и обща принадлежност към Европа. И най-вече, всеки от нас го вълнуват едни и същи чувства".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа