Манюел Валс – корав политик, лишен от отборен дух

47817
Манюел Валс – корав политик, лишен от отборен дух
Снимка: Getty Images/Guliver

Назначаването на френския вътрешен министър Манюел Валс за премиер предизвика реакция сред европейската преса, която прие с предпазливост и скептицизъм назначението.

В Германия, която е най-големият икономически партньор на Франция, лявоцентристкият вестник Süddeutsche Zeitung смята, че последствията от разместванията в правителството няма да бъдат дълготрайни, и подчертава липсата на отборен дух у Валс. „Проблемите остават – президентът трябва да намери стратегия, за да съживи икономиката, да поправи финансите, да успокои гражданите и да спре метежа в собствената си партия”, пише вестникът. Консерваторски ориентираният вестник Die Welt пък смята, че „смяната на премиера и на двама или 10 министри няма да промени нищо съществено”.

„Блеър-ист” в Матиньон

„В затруднение, президентът Франсоа Оланд назначава корав политик за премиер”, пише британският консервативен вестник Times. Левият The Guardian пък смята, че „Оланд се опитва да ограничи щетите след изборите”, като припомня, че самият Валс в миналото се е описвал като „Блеър-ист”. „Липсата на реакция би убедила избирателите, че френският президент не чува” исканията за смяна в управлението, коментира на свой ред икономическият The Financial Times.

Каталонец в „бойно правителство”

Испанските издания поставят акцента върху каталонските корени на новия премиер на Франция. „След изборния неуспех Оланд поставя начело на правителството човек със здрава ръка. Президентът реагира веднага на сътресенията от местните избори, назначава като премиер политик с каталонски корени и обещава да намали данъците за работещите”, пише лявоцентристкият вестник El Pais.

„Валс – испанец за бойно правителство”, анализира дясноцентристкият El Mundo, който отделя на Валс първа страница в новия си брой.

Големият каталонски вестник La Vanguardia също подчертава произхода на новия френски премиер и го описва като „премиер от Барселона” и поддръжник на „Барса”, който говори каталонски.

Десен социалист

В Италия икономическият вестник Il Sole 24 Ore представя Манюел Валс като „социалист, който се харесва на избирателите на десницата”. „През последните две години Валс си спечели репутация на корав човек, крайната левица не го харесва и в миналото дори често искаше главата му”, пише вестникът.

La Stampa пише, че назначението на Валс е „рискован избор, който някои вече определят като „съжителство” между президента и премиера, тъй като двамата изглеждат изключително различни и несъвместими”.

От своя страна, La Repubblica определя новия премиер като „човек, който предизвиква силни страсти – както обич, така и омраза, и когото коментаторите сравняват с Матео Ренци заради прямото му отношение”.

La Tribune

Оланд номинира Манюел Валс за премиер

Бившият министър на вътрешните работи на Франция Манюел Валс бе номиниран от президента Франсоа Оланд за премиер на новото правителст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа