Масово гласуване в Крим

16454

Жителите на украинския полуостров Крим гласуват масово днес за присъединяването си към Русия. Властите вече прогнозират рекордно участие, предаде БГНЕС.

Избирателната активност на референдума в Крим към 14 ч местно време надхвърли 50%, съобщи Републиканската комисия по провеждането на референдума, цитирана от осведомителната агенция Криминформ.

"Към 14 ч местно време избирателната активност вече достигна 54%", съобщи комисията. За признаването на референдума в Крим за валиден официално не е предвиден минимален праг на участие. Въпреки това местните власти съобщиха, че преодоляването на прага от 50% е символично и ще увеличи легитимността на гласуването.

"До затварянето на избирателните секции остават повече от пет часа, така че явно избирателната активност ще нараства", заяви говорител на комисията.

Журналисти коментират, че пред секциите се вият незапомнени от съветско време опашки.

Референдумът, който беше осъден от Киев и западните страни, протича в присъствието на руски войски, контролиращи областта от две седмици наред със сепаратистки милиции. В Севастопол, исторически град, където повече от 200 г. се намира Руският Черноморски флот, избирателите масово се стичат към урните още от ранни зори. В избирателна секция в културен и бизнес център гласуването започна доста преди официалното начало и 65 от регистрираните избиратели пуснаха бюлетината си за половин час.

В Бахтчисарай, "столица" на татарската общност в Крим, чийто лидери призоваха за бойкотиране на референдума, по улиците не можеха да се видят татари. Само украинците от руски произход гласуваха с ентусиазъм, щастливи да се освободят скоро от украинските си паспорти, надявайки се да живеят по-добре със субсидиите от Москва.

"Това е исторически момент, всички ще бъдат щастливи", заяви пред журналисти проруският премиер на Крим Сергей Аксьонов, след като гласува в Симферопол. "Започва нова ера", допълни той, докато един мъж, развяващ украинско знаме, беше отстранен от охранителите. 1,5 милиона избиратели на автономната република трябва да избират между интеграцията с Русия и разширена автономия в рамките на Украйна.

В Севастопол Алефтина Климова, която е родена в Русия, не може да спи. "Очаквам САЩ, Франция и всички да бъдат против. Страхувам се за (руския президент Владимир) Путин. Но той знае как да устои", допълни тя. Германският външен министър Франк Валтер-Щайнмайер осъди "изключително опасната" ситуация, като обеща отговор утре от ЕС, ако Русия не се откаже от проектите си в последната минута. "Не търсим тази конфронтация. Но, ако Русия не отстъпи в последната минута, външните министри на ЕС ще дадат съответен отговор утре", заяви Щайнмайер пред германски медии.

Първите неокончателни резултати трябва да бъдат обявени след затварянето на избирателните секции в 20 ч местно време (18 ч по Гринуич). Но в Севастопол на улицата вече се раздават руски знамена. В Симферопол върху официална сграда беше прожектиран светещият надпис "Ние сме в Русия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа