Медведев: Украйна е на крачка от гражданска война, плашещо е

19338
Медведев: Украйна е на крачка от гражданска война, плашещо е
Снимка: Getty Images / Guliver

Ще бъда кратък: Украйна е на ръба на гражданска война, което е плашещо. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев, след като властите в Киев започнаха военна операция срещу проруски военни в източната част, предаде БГНЕС.

Медведев изрази надежда, че "фактическите власти" в Украйна ще бъдат разумни и няма да позволят "подобен род ужасяващи безредици". Русия не признава прозападните власти в Киев, които дойдоха на власт след народния бунт, свалил подкрепяния от Москва президент Виктор Янукович.

Медведев, който управлява Русия между 2008 и 2012 г. и се оттегли, за да позволи на ментора си Владимир Путин да се върне в Кремъл за трети мандат, коментира и призива на украинските власти бойни части на ООН да помогнат за успокояване на напрежението. "По правило пристигането на мироопазващи контингенти за съжаление не разрешава нищо, това просто замразява проблема", заяви Медведев след среща с беларуския и казахстанския си колега.

Той отправи нов призив към САЩ и ЕС да изпълнят обещанията си да подкрепят истински действия, като заяви, че обещанията за светло бъдеще утре вече не са достатъчни за изпадналата в тежко положение икономика на бившата съветска страна. "Всички тези, които твърдят, че е необходимо да помогнат на Украйна, трябва най-сетне да направят нещо за нея. Имам предвид както европейските ни партньори, така и нашите партньори отвъд океана. Нека дадат поне един долар. Безкрайни обещания – ще дадем един милиард, ще преведем пет милиарда. Неща дадат нещо", призова Медведев.

Крим ще бъде съживяван с по-евтини билети от тези за България и Турция

За да съживи икономиката на Крим, Русия ще направи специална икономическа зона. Това обяви при посещение на полуострова руският президе...

Той подчерта, че Русия субсидира газовите доставки за Украйна, което по данни на Медведев помогнало на Киев да спести около 100 милиарда долара след получаването на независимостта от СССР през 1991 г. "Има такива сметки, това не са фантомни данни, те са истински", заяви руският премиер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа