Междуособиците в ЕС по темата Гърция се задълбочават

12612
Междуособиците в ЕС по темата Гърция се задълбочават
Снимка: Getty Images / Guliver

Като "противоконстуционен" определя германската Зелена партия плана на финансовия министър на страната Волфганг Шойбле за изтласкване на Гърция от еврозоната, съобщи в. "Телеграф".

Любопитното е, че зелените са определяни като потенциален коалиционен партньор на днес управляващия Християн-демократичен съюз (ХДС), ако се класират на следващите парламентарни избори през 2017 г., предаде БГНЕС.

В същото време външният министър на Люксембург Жан Аселборн заяви пред в. "Зюддойче цайтунг", че Германия е на път да създаде мащабен конфликт с Франция, ако Берлин продължава да оказва натиск за изтикване на Гърция от зоната на единната валута, дори и това да се случи за ограничен във времето срок. Ако се стигне до такъв конфликт между Берлин и Париж, може да се разруши немско-френската ос в блока, което "би било катастрофа за Европа". "Би било фатално за репутацията на германия в ЕС и в света, ако сега Берлин не използва създалата се възможност, предоставена от предложенията за гръцки реформи".

В същото време първият секретар на Френската социалистическа партия Жан-Кристоф Камбаделис отправи призив към германския си колега, председателя на ГСДП Зигмар Габриел, да упражни натиск върху Ангела Меркел по темата Гърция.

Социалдемократът Зигмар Габриел е също министър на икономиката и вицеканцлер на Германия.

Народите на Европа не разбират германската позиция. Не може да се утвърди едно споразумение преди референдума и то да не се сметне за приемливо след него - заявява ФСП в комюнике.

Камбаделис иска също европейските социалисти да отправят тържествен призив за бързо сключване на трайно и осъществимо споразумение за гръцкия дълг.

САЩ трябва да спасят Гъция

Докато гръцката сага продължава, много хора се учудиха на дързостта на Германия. Тя получи, в реално изражение, един от най-големите в ...

Еврозоната, която е силно разединена, се опитва днес в Брюксел да постигне съгласие за финансово спасяване на Гърция и да запази страната в системата на единната валута, след като поради безизходица в разискванията трябваше да се отмени срещата на върха на 28-те членки на Европейския съюз.

Междувременно председателят на еврогрупата Йерун Диселблум беше принуден да прекъсне заседанието й заради спор между финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле и президента на Европейската централна банка Марио Драги, предаде РИА Новости.

Когато Драги започна да говори за гръцкия проблем, Шойбле го е прекъсна с думите: „Не губете време за глупости“. За да свали напрежението, Диселблум обяви прекъсване на заседанието.

Днес не може да има споразумение относно новата помощ за Гърция по време на срещата на финансовите министри от еврозоната.

Това каза словашкият финансов министър Петер Казимир. Той призова властите в Атина "незабавно да започнат обещаните реформи".

"Днес не е възможно да се постигне споразумение", каза той преди началото на срещата на еврогрупата, която бе прекъсната късно снощи. "Единственото нещо, което може да направим, е да направим препоръки към държавните ръководители. Това е всичко. Липсата на доверие е толкова голяма, че е невъзможно постигането на договор", подчерта още словашкият министър.

На въпроса какво трябва да направи гръцкото правителство за да бъде възстановено доверието той отговори накратко: Много бързо да извърши реформите.

Европейската среща на върха бе отменена днес от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, но ще се състои друга среща на върха – само на държавите от еврозоната, за да бъде обсъдено евентуално финансово спасяване на Гърция при условие, че остане във валутния съюз.

Срещата на върха на еврозоната ще започне в 14 ч. по Гринуич (17 ч. българско време) и ще продължи докато приключим преговорите за Гърция, съобщи Туск в Туитър. Дискусиите на министрите на финансите на еврозоната бяха подновени сутринта, след като снощи бяха преустановени поради липса на консенсус.

Много малко вероятно е министрите да успеят да постигнат съгласие на тяхното ниво по решението да се започнат преговори по същество за нов план за финансова помощ на Атина, смята заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Туск отмени срещата на европейските лидери

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отмени срещата на правителствените ръководители на Европейския съюз, но тази на страните...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа