Меркел: Европейската система за бежанците не работи

5722
Меркел: Европейската система за бежанците не работи
Снимка: Gettyimages

Евросъюзът не е в състояние да изпълнява изискванията на европейския регламент за мигрантите, призна германският канцлер Ангела Меркел.

„В сегашната ситуацията става ясно, че написаната в документите политика на Европа относно бежанците не функционира“, посочи тя на съвместна пресконференция с президента на Швейцария Симонета Сомаруга, предаде БГНЕС.

Меркел изтъкна, че Европа просто не може да връща мигрантите в страните от първа регистрация, примерно в Гърция и Италия. По думите й по южните граници на ЕС са се струпали много пристигнали и този проблем не трябва да се стоварва върху плещите само на засегнатите държави. Но и такива страни като Швеция, Австрия и Германия също имат право да очакват солидарност от другите страни на общността, подчерта гостенката.

Тя припомни християнските ценности, в съответствие с които Германия оказва помощ на пристигащите бежанци.

Мерел посочи още, че Германия и Франция са единодушни, че ЕС трябва да въведе задължителни бежански квоти за страните членки. „Разговарях тази сутрин с френския президент и френско-германската позиция, която ще бъде представена на европейските институции, е че ние сме съгласни, че са необходими задължителни квоти в ЕС за споделяне на тежестта. Това е принцип на солидарността“, заяви Меркел пред репортери в швейцарската столица Берн.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа