Меркел и ЕС не искат бързо интегриране в ЕС на бившите СССР републики

16700
Меркел и ЕС не искат бързо интегриране в ЕС на бившите СССР републики
Снимка: Gettyimages.com

Лидерите на страните от Европейския съюз и особено германския канцлер Ангела Меркел увериха снощи своите съседи от Източна Европа, че ще укрепват сътрудничеството с тях, но поляха със студен душ техните надежди за присъединяване, пише БГНЕС.

"Източното партньорство не е инструмент за разширяване на ЕС, а за сближаване с него", подчерта Ангела Меркел още при пристигането си в Рига на срещата за Източното партньорство, посветена на партньорството между ЕС и 6 страни от бившия СССР. "Ние не трябва да предизвикваме напразни надежди, на които не ще можем да дадем отговор", подчерта Меркел по повод желанията на Украйна, Молдова и Грузия да се присъединят към ЕС. По този начин лидерите на ЕС успокоиха Русия, която гледа с враждебност на всяко "нахълтване" в нейната сфера на влияние.

Косово прави първа реална крачка към ЕС

Днес, в Прищина, представители на ЕС и Косово правят първата реална стъпка по пътя към европейска интеграция на Косово след като днес з...

По повод интеграционния процес за Западните Балкани днес Георги Коритаров припомни думите на албанския премиер Еди Рама, че ако ЕС се бави с процеса на присъединяване, Албания и Косово "могат да се обединят по естествен път".

Друга тема за разисквания на форума се очакваше да бъде гръцкият дълг, но френският президент Франсоа Оланд подчерта още при пристигането си в Рига, че това няма да бъде разисквано.

Инициативата за Източно партньорство на ЕС от 2009 г., цели укрепване на политическите и икономическите връзки с някои страни от бившия СССР, но този стремеж беше категорично отхвърлен от Москва. По този повод председателят на Европейския съвет Доналд Туск подчерта, че ЕС държи на Източното партньорство "независимо от заплахите и агресивното отношение" срещу този стремеж. Той обаче призова източните страни към търпение. Напредъкът в по-тесните икономически връзки с ЕС трябва да бъде поетапен, отбеляза Доналд Туск. По тази тема се изказа и естонският премиер Таави Ривас. "Украйна заяви, че нейният път е в посока Европа. Ако една сувернна страна вземе такова решение, това трябва да бъде възможно", подчерта той. Подобно е и становището по отношение на Грузия, желаеща либерализиране на визовия режим, което вече е сторено по отношение на Молдова. "Ние се надяваме, че тази либерализация ще влезе в сила до края на годината", посочи литовската президентка Далия Грибаускайте. Киев и Тбилиси обаче трябва да изпълнят някои критерии в това отношение.

Днес е вторият и последен ден от срещата на върха за Източното партньорството в латвийската стобица Рига.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа