Меркел иска "да се помогне" за регистрацията на бежанци по външните граници на ЕС

5868
Меркел иска "да се помогне" за регистрацията на бежанци по външните граници на ЕС
Снимка: Gettyimages

"За отбелязване е, че в момента процесът на регистрация на бежанците по външните граници на ЕС не функционира", заяви германският канцлер Ангела Меркел пред вестник "Берлинер Моргенпост", информира "Труд".

"Също така не трябва да се изпуска, че напоследък бежанците влизат само в някои държави, които са малко... Към цяла Европа трябва да се предявят искания в съответствие с равнището на икономиката и размера на отделните държави", посочи тя.

Валери Симеонов не иска нови пунктове за бежанци

Против сме откриването на нови пунктове за бежанци, защото те се изграждат с пари на българските данъкоплатци. Това каза в ефира на Рад...

Според германския канцлер трябва да се помогне преди всичко на страните, които са външните граници на ЕС, да регистрират пристигащите бежанци. След това трябва бързо да се прецени кой може да остане, кой бяга от войната или политическо преследване, кой влиза в ЕС от икономически съображения. Онези, които имат перспектива да останат, трябва да бъдат разпределени между страните от ЕС.

Припомняме, че масово в Гърция няма регистрация на бежанци, което у нас беше изтълкувано от евродепутата Ангел Джамбазки като опит на Атина да си отмъсти за трудностите и условията по новия спасителен заем. Има обаче и решение на Европейския съд от 2011 година, според което не може да се връщат бежанци на Гърция, защото условията за тях там са неприемливи.

На въпрос може ли да изключи вдигането на данъците заради имиграционната криза, канцлерът отвърна: "Пред нас стои задача от национален мащаб. Федерацията, провинциите, общините осъзнават, че са обединени от отговорността и са готови за справедливо разпределение на финансово бреме. Ние ще справим".

Що се отнася до бъдещите парламентарни избори, Меркел заяви, че няма време да се занимава с предизборна борба. Сред основните задачи на своето правителство тя посочи регулирането на конфликта в Украйна по мирен път, борбата с "Ислямска държава" и разрешаването на въпроса с бежанската вълна.

Огромен процент имигранти у нас получават бежански статут

Над 17 000 нелегални имигранти са задържани в България от началото на годината, като 12 800 имат бежански статут. Това заяви Красимир Ц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа