Меркел още е против членството на Турция в ЕС

3928
Меркел още е против членството на Турция в ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа се нуждае от турската помощ за ограничаването на притока на имигранти, но това не е променило позицията й, че Анкара не трябва да стане член на ЕС, предаде БГНЕС.

„Винаги съм била срещу членство в ЕС, президентът (Реджеп) Ердоган знае това и аз все още съм на това мнение”, каза канцлерът в телевизионно предаване, цитирана от агенция Ройтерс.

Няма да правим компромис със сигурността си, заяви Давутоглу

Турция няма да прави никакви отстъпки в сигурността на своите граници. Това заяви министър-председателят на Турция Ахмт Давутоглу, след...

Още преди идването си на власт през 2005 г. Меркел категорично застана против членството на Турция в ЕС като вместо това подкрепя т. нар. „привилегировано партньорство”, което е стъпки преди пълноправното членство.

Въпреки това през последните години тя избягва да защитава прекалено категорично тази своя позиция. Вместо това тя е за продължаване на преговорите между Анкара и Брюксел, но без предварително ясен резултат. През последните години те започнаха да се забавят, тъй като интересът от страна на Турция започна да избледнява, а европейските представители станаха все по-критични заради според тях все по-авторитарното управление на Ердоган.

В момента Европа се опитва да достигне отново до Турция с надеждата, че тя ще може да помогне за ограничаването на притока от имигранти от своята съседка Сирия.

Ердоган посети Брюксел в понеделник, където му беше представен нов план за действие, в рамките на който Анкара ще получи повече средства за помощ на иракските и сирийски бежанци на своята територия. „Трябва да говорим с Турция за по-добро справяне с тежестта”, каза Меркел като допълни, че „това означава, че ще дадем на Турция пари… и ще изпълним някои искания на Турция като облекчаване на визовите ограничения”.

Как Европа се самоунижава пред Ердоган

Турският президент Ердоган се изживява като спасител на Европа от бежанците. И той наистина може да помогне на европейците в този тежъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа