Меркел отряза Франция: Русия остава в Г-8

43232
Меркел отряза Франция: Русия остава в Г-8
Снимка: Getty Images / Guliver

Въпреки подписването на договора за присъединяването на Крим към Русия, Руската Федерация остава член на Г-8. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, която опроверга съобщение на френския външен министър Лоран Фабиюс. В Twitter Фабиюс каза, че Русия е изключена от организацията.

Меркел припомни, че за момента се говори само за спиране на подготовката за участието на водещите западни страни в срещата на върха в Сочи, която трябва да се състои през юни.

"Освен това не са взимани никакви други решения", каза германският канцлер, предаде БГНЕС.

Групата Г-8 е създадена от Франция през 1975 година като Г-6, в която участват правителствата на шест държави: Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ. През 1976 година Канада се присъединява и името се променя на Г-7. Чак през 1997 групата приема сегашния си вид, с присъединяването на Русия.

Едновременно с това, Меркел подчерта, че поглъщането на Крим от Русия след референдума и обявяването на независимост представляват нарушение на международното право.

"Така нареченият референдум нарушава международното право, декларацията за независимост, която руският президент прие вчера също не съответства на международното право, както и поглъщането на Крим от Руската Федерация", каза тя.

Меркел подчерта, че международните организации, включително Организацията на обединените нации, Европейският съюз и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа споделят това мнение.

Русия трупа техника и войски до Крим, САЩ прави сондажи за икономически натиск

Русия се готви за военна интервенция в Крим. Или поне такова впечатление се създава предвид струпването на военна техника и войски на г...

Германският канцлер заяви още, че на фона на тази безизходица, ще продължат диалога. "Искаме по-добро развитие, особено в Украйна. Но различията в мненията относно Крим остават", заяви канцлерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа