Меркел ще посети Турция

2584
Меркел ще посети Турция
Снимка: Getty Images / Guliver

Федералният канцлер Ангела Меркел ще посети Турция в неделя, за да обсъди тероризма, войната в Сирия и бежанската криза. Нейната визита ще се състои само седмица след кървавите терористични атентати в центъра на Анкара, които отнеха живота на 97 души.

Канцлерката ще разговаря с президента Реджеп Тайип Ердоган и министър-председателя Ахмет Давутоглу. Те ще обсъдят „съвместната борба срещу тероризма, ситуацията в Сирия и управлението не бежанската криза“, съобщи говорителят на Меркел Щефен Зайберт, цитиран от БГНЕС.

Германската канцлерка реагира с „голяма тревога“ на двойния самоубийствен атентат, най-кървавия в съвременната история на Турция. Тя го осъди като „изключително страхлив акт насочен директно срещу гражданските права, демокрацията и мира“, каза Зайберт.

Меркел е изпратила съболезнователно писмо до Давутоглу и е провела телефонен разговор с Ердоган през почивните дни.

Говорител на германското външно министерство заяви, че Турция е „ключова страна“, която може да помогне на Европа за справяне с невиждания мигрантския наплив. Само през тази година във Федералната република се очаква да пристигнат между 800 000 и 1 милион мигранти.

„Турция е голяма страна. Тя е член на НАТО, граничещ с Ислямска държава и всички кризисни райони в Близкия изток“, каза говорител Мартин Шефер.

„Нейната политическа стабилност и конституционен ред са от изключителна важност за стабилността в целия регион“, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа