Мигранти в Кале – какво прави Лондон?

9922
Мигранти в Кале – какво прави Лондон?
Снимка: Getty Images/Guliver

На първите страници на британските таблоиди думите са гневни, изписани с главни букви. Но ако възмущението на жълтата преса, която призовава правителството да изпрати армия в Нор па дьо Кале, по-скоро ни кара да се усмихваме, разминаванията в миграционната политика между Франция и Великобритания влошават ситуацията, която всеки ден ражда нови драми.

Честите смъртни случаи и опитите на сирийските, еритрейските и суданските мигранти да преминат през тунела под Ламанша, понякога като рискуват живота си, предизвикаха хуманитарна криза и криза в сигурността. За да се справи с миграционните предизвикателства, Великобритания се ангажира със серия финансови инвестиции, но не желае да преразгледа законите си за труда на черния пазар, които всъщност имат притегателна сила за мигрантите.

Камерън праща кучета срещу имигрантите в Кале

Британското правителство ще изпрати във Франция служебни кучета и материали за построяване на заграждения срещу нелегалните имигранти...

Британските власти вече са похарчили 4,7 милиона евро за построяването на бариери с цел обезопасяването на достъпа до пероните и терминала в Кале. Във вторник вътрешният министър Тереза Мей също обяви увеличаване на бюджета за обезопасяване на терминала с 10 милиона евро.

„Двойни стандарти“

Въпреки споразуменията и сътрудничеството между двете страни позицията на Великобритания не се променя никак. И ако в сряда премиерът Дейвид Камерън определяше ситуацията като „обезпокоителна“, предния ден той говореше за „пълчища“, когато описваше мигрантите, които се опитват да преминат през Средиземно море.

„Между публичното говорене на Камерън и практиката в областта на миграцията има голямо разминаване“, смята Анри Лабайл – преподавател по право във факултета в Байон и в университета в По. „Британците винаги са имали прагматичен подход. След изгряването на ЮКИП обаче Камерън го играе политически идеолог и редовно поставя под съмнение свободното движение в ЕС. Освен ако не забравя твърде бързо, че страната му бе една от първите, които започнаха да привличат полските и българските работници, за да намерят евтина работна ръка“, анализира той.

През "балканския маршрут" минават 70% от нелегалните имигранти

Около 70 процента от нелегалните имигранти от Близкия изток и Централна Азия минават пред Западните Балкани по пътя си към Евросъюза....

Към икономическите трудности, които британците отказват да признаят, се прибавят геополитически препятствия. „Британците останаха извън Шенген, защото отказват да сдадат управлението на границите си. От друга страна обаче при отварянето на тунела под Ламанша те приеха проверките да се правят от френска страна – това е нелогично“, казва експертът.

Притиснат от дясното крило на партията си и от референдума за европейското членство на Великобритания, който се ангажира да проведе през 2016 година, Камерън се подготвя да затегне още повече законите за имиграцията, които бяха подсилени през май 2014 година. Засега законът задължава частните хазаи да проверяват дали техните наематели имат правото да живеят във Великобритания. През май, няколко дни след преизбирането си като премиер, Камерън заяви, че „все още е твърде лесно да се работи незаконно в тази страна“.

20minutes.fr

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа