Министрите от ЕС искат поименни билети за влак

3757
Министрите от ЕС искат поименни билети за влак

Засилване на проверките на самоличността и на багажите във високоскоростните влакове, почти като тези на летищата, договориха министрите на транспорта и на вътрешните работи на девет европейски страни на среща в Париж. Тя бе в отговор на опита за атентат, извършен от мароканец във влак от Амстердам до Париж преди седмица.

„Намираме се в условия на мащабна терористична заплаха. Трябва да се борим с нея с общи усилия. Една от сферите, където сътрудничеството е най-необходимо, е транспортът", заяви вътрешният министър на Франция Бернар Казньов.

Специална среща на ниво министри заради опита за терористичен акт във влака Амстердам - Париж

Министрите на вътрешните работи и транспорта на страни от ЕС ще се срещнат в събота (29 август) в Париж, за да обсъдят въпроси на сигур...

Една от идеите е да се въведат поименни билети за влаковете. Оказа се, че човекът, опитал да извърши атентата, е регистриран в полицията като обвързан с радикални ислямисти. Издаването на поименни билети би дало сигнал, че във скоростния влак се качва такъв човек. Обмислят се повече полицейски патрули по гарите и по-чести случайни проверки на пасажери, още преди качването им във влаковете.

Комисарят по транспорта на ЕС Виолета Булц предупреди, че не трябва да се стига до „свръхреакция": „От огромно значение е, доколкото е възможно, общественият транспорт да остане отворен и лесно достъпен".

Въпросът за безопасността на жп транспорта ще бъде обсъждан на среща на транспортните министри на Европейския съюз на 8 октомври. Експерти от сигурността и представители на бизнеса също ще организират специални срещи в следващите седмици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа