Млечният сектор е най-засегнат от руското ембарго

39872
Млечният сектор е най-засегнат от руското ембарго
Снимка: Thinkstock/ Guliver

С влизането в сила на руското ембарго върху хранителните стоки западните земеделци вероятно са се страхували от пренасищане на пазарите. Един месец след въвеждането му и преди срещата на върха по проблема в Брюксел в петък последиците не се усещат сериозно в повечето сектори с изключение на млечните продукти.

- Експлозивно положение в млечния сектор

Преди ембаргото страните от ЕС изнасяха над 250 000 тона сирене тим Едам към Русия. Част от млякото, което служеше за производството на тези сирена, беше пренасочено към по-трайни стоки като млякото на прах и маслото, казва Жерар Калбри, директор на отдел "Икономическа политика" във френската млечна асоциация Атла.

В резултат на това цените се сриват. Във Франция тон мляко на прах се продава за 2400 евро спрямо 2880 в началото на август, а цената на тон масло падна до 3260 евро спрямо 3600 евро преди един месец. И големите дистрибуторски компании се възползват от положението, за да намаляват още повече цените – германската компания Алди съобщи, че намалява цената на пакетче масло от 99 на 85 евроцента.

За момента цената на млякото, плащана на животновъдите, е непроменена, защото са необходими около три месеца, за да се усетят промените в цените на млечните продукти в суровинния сектор. Но според Жерар Калбри пазарът на мляко се е преобърнал след подобряването на положението в последната повече от една година. През 2013 г. световните цени нараснаха с близо 10%, тласкани главно от руското търсене.

Тази ситуация е много неприятна няколко месеца преди края на системата на квотите в Европа през април 2015 г. В тази връзка Европейският млечен борд, който представлява малките производители, иска доброволно намаляване на производството. Федерацията на германските земеделци иска от правителството си и от Европейската комисия "да разнообрази износните пазари".

- За ябълките най-лошото тепърва предстои

За плодовете и зеленчуците ембаргото влошава още повече европейския пазар, който вече пострада от изобилната реколта и слабото потребление. Ябълките, които са най-консумираният плод в света, будят най-сериозно безпокойство. Сезонът вече се очертава като не особено добър с изобилна реколта от 12 милиона тона в Европа спрямо 11 милиона миналата година. В резултат на това цените вървят надолу, най-вече за международните сортове "Златна превъзходна" и "Гала".

Ембаргото може да засили спада на цените, защото Полша е изнесла миналата година 700 000 тона към Русия, сочат данни на полското министерство на земеделието. Тъй като тази продукция вече не намира купувач, пазарите в Европа могат да бъдат пренаситени. "Този рикоширащ ефект трябва да се усети едва през зимата, защото традиционно това е сезонът, когато Русия купуваше ябълки от своите съседни страни преди да се насочи към европейското предлагане към януари", обяснява Даниел Советр, президент на асоциацията ANPP, която представлява две трети от френското производство.

- Без паника за сьомгата и месото

След обявяването на ембаргото цените на компания номер едно в продажбите на сьомга, норвежката "Марин Харвест", бяха намалели с над 8%. Един месец по-късно духовете са се успокоили. Със сигурност цената на сьомгата е намаляла след съобщението за руските санкции от 40 крони (около 5 евро) за килограм на 32 крони. Но това е периодът, в който рибите достигат зрялост и притокът на стоки тежи върху цените.

Пазарът изглежда се уравновесява съвсем сам, отбелязва Франсоа Перон, ръководител на операциите на специализирания пазар "Фиш Пул". "Русия ще трябва да се обърне към чилийската сьомга, което означава, че ще има по-малко чилийска сьомга за американците и японците и те ще трябва да се обърнат към норвежката риба", счита Перон. За пилешкото месо говорител на Американския съвет за пилешко месо не наблюдава за момента сериозни последици. Същото е в Канада, където цената на свинското месо е зависима от епидемията от свински грип.

АФП

Производителите вече могат да подават заявления за компенсации заради руското ембарго

От днес българските производители на плодове и зеленчуци подават заявления за компенсации на загубите, които ще претърпят заради наложе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com