Могерини: Урегулирането на кризата в Сирия е невъзможно без Дамаск

7851
Могерини: Урегулирането на кризата в Сирия е невъзможно без Дамаск

ЕС вярва, че конфликтът в Сирия не може да бъде преодолян с военни средства и че политическото уреждане е невъзможно без участието на сегашното правителство на Дамаск, информира БГНЕС.

Това заяви в интервю за вестник "Вашингтон пост” върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Могерини: Миграционната криза обхваща 12 млн. души

Миграционната криза обхваща общо около 12 млн. души, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурно...

"Ние, европейците, сме убедени, че войната в Сирия няма чисто военно решение”, каза главният дипломат от ЕС. Тя също изрази подкрепата си за "политическо решение на конфликта в Сирия”.

На директен въпрос за това дали такова решение означава край на царуването на сирийския президент Башар Асад, Могерини отговори отрицателно. „Не. Това означава участие в политическия преход , процес, в който всички страни в Сирия, представители на режима и опозицията, трябва да се събират и да създадат един общ план за преход за страната”, каза бившият ръководител на италианското министерство на външните работи.

"Мисля, че всеки разбира, че Асад няма да може в бъдеще да играе роля в Сирия”, добави Могерини.

Тя заяви, че Брюксел споделя тревогите около катастрофалните събития в Сирия в случай че правителството на Асад падне. „Представете си какво ще се случи от гледна точка на бежанците, ако Асад падне”, заяви тя.

Великобритания няма да напусне ЕС, уверена е Могерини

Великобритания ще остане в Европейският съюз. Това предрече Върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Моге...

Според нея перспективите за рухването на институциите на сирийската държава са най-тревожни за Русия. "Както разбирам, основното притеснение на Русия е възможността за пълен срив на държавните структури в Сирия, нещо подобно на случилото се в Либия”, заяви Могерини.

По думите й подобен сценарий би застрашил дори идеята за прехода и формирането на ново правителство в Сирия.

Могерини каза също, че не подкрепя предложението за създаването на „безопасни зони” в Сирия. „За да се осъществят тези планове, трябва да има значително военно присъствие в северната част на Сирия, а не съм сигурна, че това е реалистичен вариант”, обясни Могерини.

Тя също изрази мнение, че кризата в Сирия е "определено" по-сложен международен проблем, отколкото въпросът за ядрените разработки в Иран. Сирия и Либия на този етап са "основните източници на нестабилност", каза Могерини.

Могерини: Имаме задължение да се изправим срещу емигрантския поток

Европейският съюз има задължението да се изправи срещу потока от емигранти, който достига до неговите брегове. Това заяви върховният п...

В края на интервюто тя призова международните партньори на ЕС, особено САЩ, да приемат повече сирийски бежанци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com