Могерини смята да играе важна роля в Европейската комисия

9395
Могерини смята да играе важна роля в Европейската комисия

Новият върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини смята да изпълнява пълноценно и ролята си на заместник председател на Комисията. В нея тя ще бъде най-високопоставеният социалист, отбелязва АФП.

"Имам намерение да участвам във всички заседания на Комисията..., целта е ясна, ще бъде върховен представител за външната политика и заместник председател на Комисията, където ще следя въпросите отблизо", заяви в интервю за Corriere Della Sera Могерини, която в момента е външен министър на Италия. В събота тя беше избрана начело на европейската дипломация, припомня БГНЕС.

Евросоциалистите подкрепиха Могерини за външен министър на ЕС

Европейските социалисти ще подкрепят номинацията на италианския външен министър Федерика Могерини за поста на върховен представител н...

"Допълвам, че ще правя още нещо – в Комисията съм най-високопоставената представител на социалистите и смятам да играя политическа роля", допълни министърът, която е член на Демократическата партия.

В отговор на критиките, че й липсва опит, 41-годишната италианка подчерта, че от 20 години се занимава "изключително с международни и европейски въпроси". Тя увери, че разполага с "широка" мрежа от контакти в чужбина. "Тя не включва бивши премиери или бивши министри, но може би включва бъдещи премиери и вече е богата на множество действащи министри", категорична е Могерини.

Запитана за ситуацията в Украйна, италианския министъра заяви, че руският президент Владимир Путин "никога не е спазвал ангажиментите, поети по различни поводи" и че "Кремъл действа срещу интересите на своя народ". "В интерес на Украйна, на Европа и на Русия е кризата да има политическо, а не военно решение, което просто не съществува", допълни тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com