Молдова губи Европа

26931
Молдова губи Европа
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Предстоящата среща между лидерите на страните от програмата на ЕС „Източно партньорство“, насрочена за 21-22 май в Рига, може да се окаже сериозно външнополитическо поражение за Молдова. Както стана известно на „Коммерсант“, в заключителната декларация от срещата няма да се споменава европейската перспектива на републиката. Преди по-малко от година Кишинев бе смятан за отличник в евроинтеграцията и заявяваше намеренията си да претендира за статут на страна-кандидатка за членство в ЕС.

За това, че в заключителната декларация от предстоящата среща на върха на страните от „Източно партньорство“ (Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова, Украйна) може да не се споменават европейските перспективи на Молдова съобщи източник от министерството на външните работи на страната. „Най-вероятно няма да има и дума за това“, отбеляза той. Близък до министерството събеседник на „Коммерсант“, запознат с процеса на преговорите, се изказа още по-крайно: „Както ми е известно, европейските перспективи няма да са споменати. Това дори и не се обсъжда“.

Понта е разтревожен от ситуацията в Молдова

Разтревожен съм от ситуацията в Молдова, която е по-лоша от миналата година. Това заяви в интервю за "Аджерпрес" румънският премиер В...

Румъния се опита да помогне на властите в Молдова. Външният министър Богдан Ауреску заяви, че на срещата ЕС трябва да предостави ясна европейска перспектива на страните, желаещи да станат част от ЕС. „На тази среща трябва да бъдат признати успехите, постигнати в реализацията на споразумението за асоцииране. Извънредно важно е срещата в Рига и заключителното изявление да отразяват подкрепата на ЕС и страните членки на ЕС за страните от „Източно партньорство“ в процеса на реализирането на споразумението за асоцииране и зона за свободна търговия“, каза Ауреску. По думите му, ЕС трябва не само да изисква от тези страни изпълнение на споразумението за асоцииране, но и активно да съдейства на това.

Гласът на Румъния в ЕС обаче не е с най-голяма тежест. Брюксел в последно време предпочита критиките, а не хвалбите в диалога си с Молдова. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който в края на април посети Кишинев, определи страната като „най-перспективния партньор в процеса на разширение на ЕС“, но даде да разбере, че проблемите в страната са доста. Туск посъветва местните власти да реформират съдебната система и да активизират борбата с корупцията. Освен това, по думите на еврочиновника, за преодоляването на банковата криза са необходими неотложни реформи във финансовия сектор. „Изключително важно е да се възстанови доверието на донорите и инвеститорите, но още по-важно е да се възстанови доверието на гражданите“, каза Туск и призова властите към решителни действия в тази насока.

Банковата криза, за която говори г-н Туск, е свързана със съмнителни транзакции в размер на 1 млрд. долара от трите най-големи местни банки (Banca de Economii, Banca Sociala и Unibank). Разразилият се скандал нанесе сериозен удар по имиджа на молдовските власти. Миналата седмица неприятностите продължиха. Медиите публикуваха доклад на Световната банка, посветен на бизнес климата в страната, който постави неутешителни диагнози. В документа се отбелязва, че размерите на подкупите растат, броят на проверките в бизнеса от страна на контролните органи се увеличават, доверието към съдебната система намалява. Във възприятията на бизнеса, казва се в доклада, „корупцията е завзела страната“. В заключителната част на доклада се прави изводът, че темповете на реформи са несъвместими със стремежа на Молдова към евроинтеграция. „Страната значително изостава от своите регионални и глобални конкуренти“, констатират експертите от Световната банка.

Съвсем неотдавна на Запад бе прието да се говори за Молдова като за отличник в програмата „Източно партньорство“. През април 2014 страната първа от Общността на независимите държави получи безвизов режим с ЕС, а през юни заедно с Грузия и Украйна подписа споразумение за асоцииране с ЕС.

И в Молдова милиарди изчезнаха от тамошните банки - виновен още няма

Към този момент все още не е напълно ясно какво се е случило по време на поредица от съмнителни банкови операции, които са се провели в...

През юли миналата година тогавашният премиер Юрий Лянке обяви плановете си за присъединяване към ЕС и дори обозначи сроковете: „Можем да подадем заявка във втората половина на 2015г“. Очакваше се заявката да бъде подадена именно на срещата на върха на „Източно партньорство“. Сега обаче представители на молдовското МВнР казват, че затова и дума не може да става.

Коммерсант

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа