Москва призна: Поевтиняването на петрола ни пречи повече от санкциите

18530
Москва призна: Поевтиняването на петрола ни пречи повече от санкциите
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Поевтиняването на петрола струва над 100 млрд. долара на Русия, докато наложените от Запада санкции срещу Москва й носят загуби от около 40 млрд. долара за година, заяви руският финансов министър Антон Силуанов, цитиран от BBC.

Силуанов направи коментарите си в Москва на международен финансово-икономически форум. Според информации от Москва Русия може да намали добива си на петрол с 300 000 барела дневно в опит за подпомагане на цената на черното злато. Тази седмица във Виена ще се съберат представители на страните от ОПЕК, за да обсъдят цените на петрола, припомня БГНЕС.

Владимир Путин направи оценката, че за Русия последствията от санкциите, падането на цените на петрола и обезценяването на рублата могат да бъдат катастрофални, но допълни, че те носят верижен ефект и върху други страни.

"Съвременният свят е взаимообвързан. И няма гаранции, че санкциите, падането на цените на петрола и обезценяването на националната валута ще донесе негативни последици само за нас", заяви руският президент в интервю за ТАСС в неделя, 23 ноември.

ЕС и САЩ наложиха санкции срещу Русия след анексирането на Крим и заради предполагаемото участие на Кремъл в събитията в Източна Украйна. Един от членовете на ОПЕК може да вземе решение за намаляване производството на петрол в името на подкрепа на цените на черното злато. Суровият петрол марка "Брент" в момента се търгува по 80,25 долара на барел, по-евтино с 11 цента, докато лекият суров петрол падна с 10 цента и достигна цена от 76,41 долара. Иран, Либия и Венецуела призоваха членовете на ОПЕК да подкрепят цените с намаляване производството на петрол. Кувейт, обаче, застъпва позицията, че намаляване на производството е малко вероятно.

Цената на петрола пада от лятото със сериозни темпове, частично в резултат на бума на американско производство на шистов петрол и по-ниското търсене в Европа и Азия. Цената на "Брент"-а спадна с близо една трета и на 14 ноември достигна до 76,76 долара за барел. Според Даниел Бат от Лупус алфа инвестмънт ако няма спад в производството пазарът ще постави под въпрос доверието в ОПЕК и неговото влияние на световните петролни пазари. Саудитска Арабия, която е най-големия производител на петрол в рамките на ОПЕК, изпраща противоречащи си послания за възможно намаляване на производството. Оливие Якоб, който е анализатор в Петромакс, каза, че Рияд може би е повлиян от резултатите от преговорите за иранската ядрена програма в понеделник във Lиена, на които беше решено да бъдат продължени до идното лято.

Миналата седмица руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че Москва обмисля съкращаване на производството на петрол, но мярката трябва да бъде договорена.

Рублата поевтиня спрямо долара с 30% от началото на годината. Руската централна банка е похарчила милиарди в опит да подкрепи рублата, но по-рано през ноември уточни, че може да ограничи намесата си в тази посока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа