Москва се бори за пълен контрол върху Северния полюс

6295
Москва се бори за пълен контрол върху Северния полюс
Снимка: Getty Images/Guliver

Руската федерация призовава Организацията на обединените нации (ООН) да ѝ осигури пълен икономически контрол върху 1 200 000 квадратни километра площ в Арктическия океан, включително и върху Северния полюс.

Според Конвенцията на ООН за моретата от 1982 г., всяка нация разполага с ексклузивна икономическа зона от моретата и океаните, която се простира до 500 километра от брега. Русия, обаче, зове за различно правило, тъй като

Русия не пуска военния аташе на Германия

Руското външно министерство неочаквано отхвърли молбата на германското правителство да бъде издадена виза на бригаден генерал Герт Гаве...

„Може да се докаже, че континенталният шелф, на който лежи Русия, всъщност се простира много по-далеч от тези 500 километра“.

В такива случаи законът признава 900-метрова граница навътре в морето, според CNBC.

Oрганизацията на обединените нации отрича това твърдение на Москва от 2002 г., позовавайки се на липсата на научни доказателства за неговата достоверност. Но Русия не е съгласна.

Руските лидери твърдят, че са изпратили малка подводница в района, която да събере нужните научни доказателства в защита на политическата им теза през ООН. Същата подводница, по данни на “The New York Times”, е забива малък руски флаг на океанското дъно, точно на Северния полюс.

Русия призова да се създаде трибунал за войната във Виетнам

Според заместник-председателя на комисията по международни отношения на руската Дума Андрей Климов, международната общност трябва да о...

Счита се, че в земните недра под Северния полюс се крият огромни залежи на петрол и природен газ, които, вследствие от глобалното затопляне и топенето на арктическия лед, стават все по-достъпни за човешка експлоатация.

Използвани източници: DiISCOVRD-blog; The New York Times; CNBC.

Автор: Tеодор Спасов

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа