Москва със сериозна амбиция да спре Украйна за НАТО

34922
Москва със сериозна амбиция да спре Украйна за НАТО
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия призова Украйна да остане извън НАТО. "Молбата" дойде от руския външен министър Сергей Лавров. Той заяви, че  "статутът на необвързаност" е в интерес на страната.

"Няма съмнение, че статутът на необвързаност на Украйна е важен не само от гледна точка на осигуряването на стабилност в Европа, но и от гледна точка на основните национални интереси на украинския народ", каза още Лавров. Според него Москва отдавна е предложила юридически обвързващо споразумение, което да уважава принципите на "неделимост на сигурността", но Западът е отхвърлил идеята, информира АФП.

Лавров: Украйна си решава за членство в ЕС и НАТО, но Русия е против влизане на Киев в НАТО

Украйна сама ще реши дали иска да се присъедини към ЕС и НАТО, но позицията на Русия по въпроса е категорична - ние сме против. Това за...

Думите на министъра идват, след като говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков, каза пред BBC, че Русия се нуждае от "100-процентова гаранция, че никой не би помислил Украйна да се присъедини към НАТО".

След преговори с унгарския си колега Петер Сиярто Лавров каза, че гаранциите на думи от Запада, че НАТО няма да се разширява на изток, не са достатъчни. Според него "реалните възможности" и намеренията имат значение.

През септември украинският президент Петро Порошенко поиска САЩ да предоставят на страната му "специален" статут на нечленка на НАТО, за да се увеличи защитата от руската агресия, припомня БГНЕС.

Искането на Русия да получи гаранции, че Украйна няма да се присъедини към НАТО, вбеси украинските власти.

Лавров отрича за руски танкове в Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров опроверга съобщенията за присъствието на руски военни подразделения на изток в Украйна. "Руски ...

Украйна е суверенна държава и сама ще вземе решение дали да стане член на НАТО или не, заяви говорителят на украинското външно министерство Евгений Перебийнис, цитиран от Укринформ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа