Мрачен старт на предизборната кампания в Украйна

43737
Мрачен старт на предизборната кампания в Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Крехкото примирие в Украйна виси на косъм, след като в най-кървавата вълна от атаки на проруските бойци за повече от месец насам загинаха осем украински войници.

Активизирането на сблъсъците на контролираните от сепаратисти територии предвещава мрачен старт на предизборната кампания за участниците в парламентарните избори на 26 октомври след края на срока за регистрация на партиите, който изтича във вторник вечерта.

Украинският президент Петро Порошенко в понеделник каза пред германския канцлер Ангела Меркел – неговия най-близък и най-влиятелен европейски съюзник – че Русия игнорира условията от мирния пакт, подписан на 5 септември от двете страни в беларуската столица Минск.

Порошенко е „подчертал, че очаква Русия да изпълни задълженията си съгласно протокола от Минск – да изтегли силите си, да затвори границата и да установи буферна зона”, се казва в изявление на украинското президентство.

Примирието влезе в сила със споразумението от 20 септември от двете страни да се отдръпнат на 15 км от фронтовата линия и да допуснат на европейските наблюдатели, които да докладват за възобновяване на кръвопролитията, отнели живота на над 3200 души.

Опитът на руска делегация да убеди бунтовниците да изпълнят тези условия – визита във военната зона, която представлява рядко, макар и индиректно признание от Москва, че има влияние над сепаратистите – изглежда е приключил с провал.

Украинската армия съобщи, че военизираните отряди са предприели танково нападение срещу летището в укреплението на бунтовниците Донецк, при което е поразен военен автомобил, превозващ украински военнослужещи.

Най-малко девет войници са загинали при удара и последвалите го сражения. Местни и украински държавни чиновници съобщават и за четири цивилни жертви. Има сведения за ракетни атаки на територията на самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народни републики.

Говорителят на украинската армия Виталий Селезньов каза пред украинския „Канал 5”, че бунтовниците отново използват установки „Град”, с които се твърди, че са унищожени стотици домове.

Изпитание за Порошенко

Силно противоречивото решение на прозападния лидер да обещае временно самоуправление за териториите под контрола на бунтовниците в замяна на отказа им от независимост доминира политическия дебат в подготовката за парламентарните избори.

Порошенко свика предсрочния вот под натиск да прочисти парламента от подкрепяните от Кремъл фракции, които мнозина виждат като съучастници в зимните кръвопролития, когато полицията застреля близо 100 проевропейски протестиращи в центъра на Киев.

Най-кървавият инцидент в постсъветската история на Украйна тласна към самоналожено изгнание в Русия бившия президент Виктор Янукович, а неговата Партия на регионите загуби огромна част от подкрепата си, което на практика сложи край на нейното господство в политиката.

Новоформираният блок на неговия приемник Петро Порошенко, оглавяван от харизматичния и силно популярен бивш шампион по бокс Виталий Кличко – се предполага, че ще спечели най-много места в новия и далеч по-могъщ парламент. Бъдещите депутати ще номинират министър-председателя и ще имат правомощията да уволняват министри от кабинета без предварителни консултации с президента.

Малко вероятно е обаче прозападният лидер да спечели мнозинство в 450-местния парламент.

Неговите шансове за сключване на коалиция, която може да му помогне да се помири с Русия, докато в същото време осигури военен и икономически съюз със Запада, в момента изглеждат далечни.

Другите основни партии, които според проучванията ще успеят да преминат бариерата и ще получат места в парламента, са или националистически сили, които отхвърлят всякакво споразумение с бунтовниците, или проруски групи, които отказват да приемат сближаване на Украйна със Запада.

Дясното крило включва и Народния фронт на премиера Арсений Яценюк и председателя на парламента Александър Турчинов, определян от Москва като украинската „Партия на войната”.

Сред партиите, които се очаква да влязат във Върховната рада, са „Баткивчина” на бившия премиер Юлия Тимошенко – опозиционна икона, чиито имидж е помрачен от обвинения в корупция – и Радикалната партия на популиста Олег Ляшко.

И двете са против всякакъв компромис с бунтовниците и предлагат използването на сила за връщането на черноморския полуостров Крим, който Русия завзе след проевропейската революция през март.

АФП

Европейските санкции за Русия остават в сила засега

ЕС прецени, че мирното споразумение между Москва и Киев все още не се прилага "коректно" в Източна Украйна и в резултат на това реши д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com