НАТО е обезпокоен от нарушаването на примирието в Украйна

42367
НАТО е обезпокоен от нарушаването на примирието в Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Новият ръководител на НАТО каза, че западния военен алианс е обезпокоен от големия брой нарушения на примирието в Източна Украйна, за което директно обвини проруските сепаратисти.

В изказване в Полша при първото си посещение в чужбина като генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че иска „да похваля правителството в Украйна за свършената работа, за спазването на примирието и спомагането за политическото решение” на конфликта със сепаратистите.

Лукашенко е готов да прати войска в Украйна

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че има готовност да изпрати миротворчески войски в Украйна при необходимост, предаде...

Бившият норвежки премиер каза, че е важно Русия да използва „цялото си влияние” да гарантира спазването на примирието от сепаратистите.

Миналата седмица имаше тежки сражения между правителствените сили и сепаратистите в Донецк, особено около летището на града, която бунтовниците се опитват да си върнат. Страните взаимно се обвиняват за обстрела, убил и ранил цивилни в различни части на града.

Най-малко един човек е бил убит в Донецк в понеделник, когато жилищен район беше подложен на обстрел.

Погранични опасения

Междувременно в Киев украинският президент Петро Порошенко се срещана с американския помощник държавен секретар за Европа и Евразия Виктория Нюланд. Порошенко е подчертал нуждата за затягане на контрола над границата на страната му с Русия. Нюланд го е похвалила за усилията му за постигане на примирие.

ЕС: Обезпокоени сме от ситуацията в Донецк

Европейският съюз е сериозно обезпокоен от поредните сблъсъци в Източна Украйна.жСраженията между украинските сили и сепаратистите прод...

Украинският премиер Арсений Яценюк обвини Русия, че не следи за прилагането на споразумението и меморандума за примирие, подписани миналия месец. Яценюк подчерта, че Русия продължава да подкрепя сепаратистите и допълни, че украински войници и цивилни граждани ежедневно са убивани от подкрепяните от Москва „терористи”.

По думите му, Украйна е получила два безпилотни летателни апарата за следене на примирието.

Руският външен министър Сергей Лавров каза пред журналисти в Москва. че е „абсолютно отчаяно” да се обвиняват за случващото се в Източна Украйна сепаратистите, докато се подкрепят всичките „зигзагове” на украинското правителство.

Уверения за Полша

В Полша Столтенберг, който се срещан с президента Бронислав Коморовски и други висши полски представители, увери Полша и другите страни-членки граничещи с Русия, които са нервни от руското анексиране на Крим от Украйна по-рано през годината и подкрепата за проруските сепаратисти.

Центърът на Донецк пак бе обстрелян

Центърът на украинската бунтовническа крепост Донецк беше подложен на тежък обстрел за пръв път, откакто Москва и Киев сключиха спораз...

НАТО, по думите му, ще „запази продължително присъствие и активност в източната част на алианса”. Алиансът планира да създаде сили за бързо реагиране за Източна Европа, състоящи се от няколко хиляди военнослужещи.

В същото време Столтенберг каза пред местно издание, че „няма непоследователност между силно НАТО и изграждането на конструктивни отношения с Русия”.

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа