НАТО прави оръжейни доставки за Киев, български войници на учение в Украйна

24493
НАТО прави оръжейни доставки за Киев, български войници на учение в Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Страни-членки на НАТО започнаха годишно военно учение в Западна Украйна и веднага Киев съобщи, че някои от тях вече правят доставки на оръжие за новата украинска власт.

Доставките се правят във връзка със скорошно споразумение между Алианса и Украйна. „За да спрем Путин, имаме нужда от оръжия. И някои страни-членки на НАТо чуха призива ни. Нямам обаче право да кажа имената им, нито параметрите на доставките”, заяви украинският министър на отбраната Валери Хетелей.

Партията на Кличко се присъединява към Блока на Порошенко

Партията УДАР с лидер кмета на Киев Виталий Кличко ще се яви на предсрочните избори за Върховна Рада на Украйна заедно с Блока на Петро...

Учението „Бърз тризъбец” започна в Лвовска област на полигона "Яворив". В маневрите, които се предвижда да продължат до 26 септември, участват около 1300 военнослужещи от 12 държави от НАТО, сред които България, Германия, Великобритания, Полша, Литва и Канада, а също страни, които не членуват в алианса, като Азербайджан, Грузия и Молдова. От САЩ в учението ще участват 200 войници от 173-та Военновъздушна дивизия.

Интересното е, че „Бърз тризъбец” се провежда точно по време на друго учение на НАТО – „Кленова арка”, което се състои в Полша.

На 5 септември Украйна и Русия договориха примирие и прекратяване на огъня в Източна Украйна. Според Хетелей обаче на украинска територия има 3500 руски войници, пише EUobserver. А отделно на руско-украинската граница чакат още 25 хил. руски войници.

Въпреки примирието през този уикенд (13-14 септември) проруските бунтовници в Донецк се опитаха да превземат местното летище, а Русия прати втори хуманитарен конвой от 220 камиона за бунтовниците.

Украйна плаши с ядрено оръжие, ако не получи подкрепа

Украйна може да обмисли възстановяването на статута си като ядрена държава, ако не получи подкрепа от Запада в настоящия въоръжен конфл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа