НАТО предприема военноморска операция в Средиземно море

3627
НАТО предприема военноморска операция в Средиземно море
Снимка: Guliver/Getty Images

НАТО планира военноморска операция в Средиземно море заради „събитията на юг”. Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от световните агенции.

По думите му Алиансът ще разкрие изнесени командни центрове в Унгария и Словакия. Столтенберг изтъкна, че новите два центъра ще работят за обезпечаване на сигурността по южните граници на Алианса.

НАТО призова Русия да спре ударите срещу сирийската опозиция

Съветът на НАТО призова Русия „незабавно да прекрати ударите срещу умерената опозиция“ в Сирия. Това се казва в заявление н...

Очаква се подобно решение да бъде взето на заседанието на министрите на отбраната от алианса, което ще се проведе в четвъртък, 8-ми октомври.

Генералният секретар отбеляза, че обособяването на нови изнесени центрове за бързо реагиране не е свързано само с действията на Русия, а и с обстановката около южните граници на алианса. „Всички държави от НАТО имат принос в укрепването на сигурността”, заяви той.

През февруари НАТО реши да открие такива центрове в България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония. Изнесените командни центрове имат задачата да координират и подготвят действията на силите на пакта за бързо реагиране.

Йенс Столтенберг отрече твърденията, че нарушаването на турското въздушно пространство от руските военновъздушни сили е „инцидент”. По неговите думи руските изтребители са летели над Турция твърде дълго. Той отказа да коментира данните, че руските изтребители са заглушили радарите за насочване на оръжието на приближилите ги турски военновъздушни патрули.

Унгария също ще се сдобие с команден център на НАТО

В Унгария също ще бъде разположен команден център на НАТО, който да помага за разполагането на силите на Алианса за бързо реагиране при...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа