НАТО удвоява силите си за бързо реагиране, командният център в България помага

3372
НАТО удвоява силите си за бързо реагиране, командният център в България помага
Снимка: Getty Images/Guliver

Министрите от НАТО дадоха "зелена светлина" за удвояване на броя на Силите за отговор на Алианса с нови формирования. С одобрената днес доктрината силите за реагиране се увеличават до 40 000 души. Това обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в рамките на срещата в Брюксел.

По думите му „алиансът ще има също възможност да разгърне група на силите за бързо реагиране“ в рамките на 48 часа", предаде БГНЕС.

Столтенберг: НАТО не се нуждае от Русия, за да защити Турция

НАТО не се нуждае от Русия, за да защити границите на Турция от терористичната организация „Ислямска държава”. Това заяви г...

"Вече установихме 6 интеграционни подразделения за координация. Тези малки командни центрове в Естония, Латвия, Полша, България и Румъния ще позволят на нашите сили да се разгръщат бързо където е необходимо", каза Столтенберг, цитиран от БНР.

Той потвърди, че Русия изпробва най-модерните си оръжия в Сирия, но засега НАТО няма да изпраща сухопътни войски в помощ на Турция.

"Разбира се, че сме загрижени за риска от недоразумения между руските самолети и силите на водената от САЩ коалиция срещу ИДИЛ. Затова приветствах съобщеното от американския секретар по отбраната Картър, че те вече са в технически контакт с руснаците, за да се гарантира сигурността на самолетите и нашите пилоти във въздушното пространство на Сирия", каза Столтенберг.

На срещата Великобритания е обявила, че ще изпрати военни сили в подкрепа на Полша и Балтийските републики в отговор на руската военна агресия срещу Украйна.

НАТО предприема военноморска операция в Средиземно море

НАТО планира военноморска операция в Средиземно море заради „събитията на юг”. Това заяви днес генералният секретар на НАТО...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа