На ЕС му е нужен рекорден брой граничари заради мигрантската криза

3067
На ЕС му е нужен рекорден брой граничари заради мигрантската криза
Снимка: Getty Images/Guliver

Агенцията за граничен контрол на Европейския съюз ФРОНТЕКС призова държавите членки да осигурят още персонал за охрана на границите на съюза заради рекордния наплив на хора в ЕС, предаде БГНЕС.

ФРОНТЕКС съобщи, че й трябват още 775 души, които да бъдат „изпратени на външната граница на ЕС“. Преди това агенцията съобщи, че на територията на съюза от началото на годината нелегално са влезли 630 000 души.

„Това е най-големият брой граничари, които някога ФРОНТЕКС е искала в историята на агенцията“, се казва в изявление на агенцията.

„Преди всичко новите гранични служители трябва да подсилят екипите в Гърция и Сицилия, които отговорят за регистрирането на новопристигналите, но някои от тях трябва да бъдат изпратени и на сухопътната граница на ЕС“, заяви говорителката на агенцията Ева Монкюр.

„Ако имаме хиляда или две хиляди европейски гранични служители, които да помагат на гръцките власти, това ще има впечатляващ ефект върху кризата там“, каза по-рано в интервю изпълнителният директор на агенцията Фабрис Лагери. „Държавите членки трябва да разберат, че вместо да изпращат стотици полицаи на техните национални граници, по-полезно би било да ги изпращат на външната (европейска) граница“, допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа