Над 95% от хората в Крим са гласували за влизане в Русия

16974
Над 95% от хората в Крим са гласували за влизане в Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

В Крим днес ще съобщят окончателните резултати от състоялият се в неделя плебисцит за присъединяването към Русия. Според данните от над 75 процента от протоколите "за" са гласували 95,7% от участвалите в изборите. Пред урните се явиха почти 82% от жителите на Крим, сред които и много от местните татари, според премиера на Кримската автономна република – около 40% от тях.

Местните власти съобщиха, че няма никакви нарушения и референдумът е проведен.

Същевременно Западът осъди предварително, още вчера, "незаконния" референдум в Крим, а ЕС трябва днес, 17 март, да вземе решение за санкции срещу високопоставени руски служители, но без да засяга държавния глава, за да остави вратата за диалог отворена пред Москва. Защото на вчерашния референдум Крим се определи "към Русия", пише БГНЕС.

Американският президент Барак Обама също поиска евентуални допълнителни санкции срещу Русия, уверявайки своя руски колега Владимир Путин, че САЩ и техните съюзници "никога" няма да признаят референдума за Крим.

Япония и Канада се присъединиха към общия западен хор от осъдителни изказвания. Токио призова Русия да не анексира Крим, а Отава определи "незаконността" на "референдума сам за себе си".

Европейците искат от своя страна да реагират незабавно, още от днес, когато министрите на външните работи ще са заедно в Брюксел на ежемесечната си среща.

Без да чака, Брюксел, също като Вашингтон, потвърди в неделя, че определя като "незаконен и нелегитимен" референдума, който "противоречи на украинската конституция и международното право", според президентите на Европейския съвет и Европейската комисия Херман ван Ромпой и Жозе Мануел Барозу.

"САЩ няма да признаят резултатите от допитването", също препотвърди Джон Кери пред руския си колега Сергей Лавров по време на телефонен разговор.

"След този незаконен референдум, Русия започва де факто анексия на украинска територия", остро реагира президентката на Литва Далия Грубаускайте.

Квалифицирайки допитването като "псевдоконсултация", президентът на Франция Франсоа Оланд предупреди в събота, че "ако няма деескалация в понеделник", "ще има използване на санкции", за които са се разбрали ръководителите в ЕС по време на извънредната си среща за Украйна на 6 март.

Досега по-скоро неохотно, Лондон също оцени в неделя, че е време ЕС "да приеме по-строги ограничителни мерки", според ръководителя на лондонската дипломация Уилям Хейг. Той не пропусна да нарече референдума "фарс".

В Брюксел среща на ниво посланици завърши в неделя вечерта с желание за "целенасочени" санкции срещу отговорни руски или украински проруски служители под формата на визови ограничения и замразяване на активи. Но никаква официална информация няма да бъде съобщена преди срещата в понеделник за списъка със засегнатите, твърди АФП.

Икономическите санкции - "висящи"

Западните столици гадаят за намеренията на Владимир Путин след референдума. "Той ще бъде удовлетворен с осигуряването на Крим "към Русия", където той ще се опита да прокара своя политика в източната част на Украйна", каза дипломат в Брюксел, цитиран от АФП.

За много от европейските лидери отношението на Москва тези дни не се поддава на оптимизъм. "Досега Русия е блокирала всяка опция за излизане от кризата, всеки напредък към спадане на напрежението, и очевидно иска да създаде ситуация, която ние не можем да приемем", заяви в неделя германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

В случай, че кризата се влоши, ЕС планира да пусне трети кръг от санкции, оценявани като по-вредни за Москва, и засягащи икономическите и търговски отношения.

Ръководителите на държавите и правителствени ръководители на 28-те ще имат възможност да обсъдят това на европейската среща на върха в Брюксел в четвъртък и петък.

Икономическите, включително германските, кръгове публично се тревожат за резултата от такива санкции. Шефът на енергийния гигант E.ON Йоханес Тисен предупреди в "Шпигел" срещу риска от "безразсъдно вредни " за отношенията с Русия, третият търговски партньор на ЕС.

"Българският премиер Пламен Орешарски също се изказа в неделя с неохота, като отбеляза, че няколко страни от Източна Европа, включително и неговата" ще бъдат най-големите губещи " в случай на санкции", пише АФП.

България зависи до голяма степен от доставките на руски газ през Украйна за своите енергийни нужди.

От своя страна, германската канцлерка Ангела Меркел пожела повече наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да се разположат в Украйна, в телефонен разговор, поведен в неделя с Путин, съобщи Берлин. Путин изглежда съгласен за наблюдатели в цяла Украйна.

Президентът на САЩ, който потърси по телефона Путин в неделя след референдума, научи от него, че гласуването в Крим "напълно съответства на нормите на международното право и устава на ООН и е съобразено освен това с известния "косовски прецедент".

Според международните наблюдатели, водени от поляка Матеуш Пискорски, референдумът е отговарял на демократичните процедури.

"Това, което видяхме в Крим днес не се отличава по нищо от плебисцит в която и да е демократична европейска страна", каза той за ИТАР-ТАСС. Около 70 души от 23 страни участваха като наблюдатели в Крим.

Проруският премиер Сергей Аксьонов веднага поздрави историческото решение. "Благодаря на всички, които участваха в референдума и направиха своя избор. Днес взехме много важно решение, което ще влезе в историята", заяви Аксьонов. После пред хиляди на тържествен митинг-концерт той извика "Отиваме вкъщи – в Русия".

В Донецк проруски групи, подкрепящи провеждането на подобен на кримския референдум в града, нахлуха в сградата на местните сили за сигурност и в прокуратурата с искане за освобождаване на "народния губернатор" на града.

Временно изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов, който миналия месец замени Виктор Янукович, също обвини Русия, че засилва напрежението в Източна Украйна в опит да оправдае инвазия. В неделя обаче се появиха и признаци за възможно успокояване на положението в Крим, след като Украйна съобщи, че силите й на полуострова са постигнали временно примирие с Русия за вдигане на блокадата около украинските бази.

Напрежението остана високо в други части на югоизточна Украйна.

Украйна започна да въоръжава национална гвардия, вътрешното министерство пое контрола над газопроводите, за да ги предпази от екстремисти.

Близо 15 хил. жители на Крим се събраха на концерт на площад "Ленин" в центъра на столицата на Кримската автономна република. В Симферопол се вяха руски трикольори и знамената на Крим. На сцената излизаха един след друг различни артисти, вокални групи и състави. Тържествено бяха обявени резултатите от референдума.

Днес парламентът на Крим ще иска полуостровът официално да бъде приет в Руската федерация. Делегация отлита за Москва по-късно през деня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа