Най-любопитните конспиративни теории за свалянето на малайзийския самолет

63977
Най-любопитните конспиративни теории за свалянето на малайзийския самолет
Снимка: Getty Images

След почти всяка голяма трагедия, особено такава, оказваща влияние върху световните геополитически отношения, започват да валят конспирации. Свалянето на малайзийския самолет MH17 над Източна Украйна преди няколко дни не направи изключение. Докато на Запад хвърлят вината върху проруските сепаратисти от Донецк, в Русия (и не само) се породиха какви ли не теории за това, че падането е инициирано от руски врагове, за да се нагнети още повече обстановката. Тези версии бяха подхранени от изявление на донецките бунтовници, които твърдят, че хората в самолета всъщност са били мъртви от много време, съдейки по разнеслата се миризма. Разбира се, в много от теориите има огромни бели петна и причини за съмнение. И все пак - кои са най-любопитните конспирации във връзка с трагичния инцидент?

Според станала популярна в мрежата теория MH17 всъщност е изчезналият през пролетта друг самолет на малайзийските авиолинии. Припомняме, че след месеци търсене тогава така и не бяха намерени убедителни доказателства за съдбата на превозното средство. Версията гласи, че изчезналият самолет е бил отклонен и държан в тайна американска база. Пътниците са умъртвени с газ и оставени в самолета. След това машината е била транспортирана до Нидерландия. В деня на трагедията отлита за Малайзия 5 минути след друг самолет, който тръгва по същия маршрут. Управлява се на автопилот с изключение на излитането, което се извършва от живи пилоти, скочили след това с парашут. Когато минава над Източна Украйна, самолетът е взривен чрез поставено вътре взривно устройство.

Фабриката за сънища на Путин

Руската неоимпериалистическа външна политика може да вкара света в нова Студена война. Фабриката за сънища на Владимир Путин държи руск...

Тази теория се подхранва от няколко твърдения – това на бунтовниците за миризмата, както и че на място са намерени съвършено нови паспорти на пътниците, незасегнати от взрива. Любителите на конспирации вярват, че организаторите на инцидента са искали тези паспорти да бъдат намерени. Посочват и факта, че сравнително малко роднини на жертви са били интервюирани от медиите, което според тях значи, че нещо се прикрива. Освен това бордовите номера на двата самолета – изчезналия преди месеци (9M-MRO) и сваления над Украйна (9M-MRD) – са много близки и се отличават само по една буква, която може лесно да бъде подправена.  

В Русия се разпространява друга теория – инцидентът всъщност е неуспешен опит за убийството на президента Владимир Путин. Според твърденията Путин се връщал от срещата на БРИКС в Бразилия по същия въздушен маршрут и минал над Донецк само час преди малайзийският самолет да бъде свален. Атентаторите се объркали, защото цветовете на машината са синьо, бяло и червено като тези на руското знаме, пише АП.

Руските медии упорито се опитват да хвърлят вината за трагедията върху украинското правителство. Те продължават да твърдят, че няма как бунтовниците да са извършители, тъй като последните не разполагали с ракетни системи „Бук”, с който се твърди, че е свален самолетът.   

Според хипотезата на вестник „Комсомолская правда” пък украинските авиодиспечери нарочно са отклонили малайзийския самолет над зоната на военни сражения. Изданието базира твърденията си на снимки от уебсайтове, показващи колебанията в движението на MH17.

Съветът за сигурност на ООН обсъжда проекторезолюция за Боинг 777

Съветът за сигурност на ООН обсъжда проекторезолюция за катастрофата на Боинг 777 в Украйна, съобщи „Ройтерс". Представителят на...

Идеята на всички тези теории е, че инцидентът е предизвикан, за да се оправдае чрез него бъдеща военна намеса на Запада в Украйна.

Медиите в САЩ и Западна Европа отговориха с насмешка на хипотезите, определяйки ги като перфектен пример за руската пропагандна машина. „Когато мечката е притисната в ъгъла, тя става агресивна и започва да ръмжи”, заявиха пък коментатори.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа