Най-много мигранти отиват в Италия и Гърция, при нас те намаляват

8987
Най-много мигранти отиват в Италия и Гърция, при нас те намаляват
Снимка: Gettyimages.com

Към момента Брюксел не вижда голям миграционен натиск в нито една друга страна от Европейския съюз, освен в Италия и Гърция. Говорител на Европейската комисия (ЕК) уточни пред БНР, че България може да бъде изключена от предложената схема за преразпределяне на бежанци само ако у нас настъпи подобна кризисна ситуация. 

За първите 4 месеца на годината границите на Италия и Гърция са прекосили над 30 хиляди души, докато броят на мигрантите, дошли в България за същия период е намалял 3 пъти спрямо 2013 г., каза за националното радио говорителят на Комисията Наташа Берто:

ПФ възрази срещу българската квота за бежанци

Патриотичният фронт излезе с декларация срещу предложението на Европейската комисия за разпределение на нови нелегални емигранти между ...

5 000 души са пристигнали в Италия само за последните 24 часа. Очевидно това е спешна ситуация, която ще продължи. Затова активираме този механизъм за Италия и Гърция. Не виждаме подобна кризисна ситуация в нито една друга страна членка на ЕС сега.

Припомням, че ЕК предложи 26-те останали държави, в това число и България, на квотен принцип да приемат общо 40 хиляди от новодошлите в Италия и Гърция в рамките на следващите 2 години. Берто уточни, че страната би могла в бъдеще да не участва в схемата на разпределение само ако прогнозните данни за броя на идващите мигранти драстично се увеличи.

Говорителката призна, че ако на следващата среща на вътрешните министри от съюза на 15 и 16 юни няма мнозинство, механизмът няма да влезе в сила. България официално не е изразила още позиция, но редица други държави обявиха, че не са съгласни с предложените от Еврокомисията критерии.

10 страни в ЕС се обявиха против квотния принцип за преразпределение на бежанци. В България Патриотичният фронт излезе с декларация срещу предложението на ЕК за разпределение на нови нелегални емигранти между държавите от ЕС.

Схемата за имигрантите: ЕК плаща по 6000 евро за бежанец, България приема 788

Европейската комисия представи нови предложения за справянето с проблема с имигрантския натиск в ЕС. Основната идея е да бъдат разселен...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа