Напрежението в Киев расте, над 165 са пострадалите

18055
Напрежението в Киев расте, над 165 са пострадалите
Снимка: Facebook

Напрежението в Киев ескалира. Броят на пострадалите при протестните акции достигна 165 души. „За изминалото денонощие към спешната медицинска помощ са се обърнали 165 травмирани участници в протестните акции. От тях са хоспитализирани 109 души, се посочва в съобщение на киевската градска администрация.

Над 30 журналисти са пострадали до момента при сблъсъците на демонстранти с милиция в Киев.


Колона от демонстранти потегли и тази сутрин от Площада на независимостта в Киев към сградата на правителството за поредната протестна акция с настояване за оставка на украинското правителство.

Европейският съюз може да въведе санкции против конкретните лица, виновни за използването на насилие в Киев, съобщава за ИТАР-ТАСС източник от европейските дипломатически среди пожелал анонимност.

В същото време министърът на външните работи на Украйна, Леонид Кожар, обяви, че в близките дни украинска делегация ще се отправи към Брюксел, за да поднови диалога с Европейския съюз относно подписването на споразумение за асоцииране с ЕС, предаде ИТАР-ТАСС. По думите на Кожар се планира обсъждане на цените на газа и въпросите относно финансова помощ от страна на ЕС, както и въпроса за стокообмена. Не се съобщава формата на преговорите.

Премиерът Николай Азаров каза по телевизия "Интер", че в близките две седмици ще има руско-украински преговори, които ще позволят на властите в Киев да оформят параметрите на бюджета на страната за 2014г., предава агенция "Интерфакс" Украйна.

Запитан дали правителството му вече знае цената на газа за следващата година и на тази база да сглобява бюджета на Украйна, Азаров отговори: "Не, затова и нямаме още бюджет".

Докато в столицата и няколко големи града вече десет дни продължават многохилядни протести в подкрепа на евроинтеграцията, президентът Виктор Янукович заминава на посещение в Китай от 3 до 6 декември.

Азаров обясни, че това все пак е втората по големина икономика в света и партньорството с нея е много голяма възможност за инвестиции в Украйна. "За подписване са подготвени около 20 документа, включително за стратегическо партньорство", допълни премиерът.

На протеста, организиран от привържениците на евроинтеграцията на Украйна участниците заявиха, че искат оставките на президента, правителството и парламента и обявиха, че започват общонационална стачка. Оценките за броя на протестиращите непрекъснато се променят. Според организаторите на улицата са излезли половин милион души. Според някои украински информационни агенции недоволните от властта по киевските улица са били над 700 000, а според самите участници, те са били близо 100 000.

При инциденти са ранени над сто души, включително много служители на реда. Броят на ранените непрекъснато се променя.

В реч пред стотици хиляди протестиращи в Киев украинският опозиционен лидер Виталий Кличко призова президента Виктор Янукович и правителството му да подадат оставка.

Лидерът на фракцията "Баткивщина" Арсений Яценюк призова западния свят да въведе санкции срещу президента Янукович и висши правителствени служители.

Водачът на партията "Свобода" Олег Тягнибок, обяви, че започва обща стачка, съобщи Интерфакс-Украйна.

Друг от лидерите на украинската опозиция и бивш министър на вътрешните работи на страната Юрий Луценко поиска оставка на Янукович и на правителството на Николай Азаров и предсрочни избори. Луценко изтъкна, че масовите протести в Украйна вече са преминали в революция.

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле писа снощи в "Туитър", че властите и опозицията в Украйна трябва незабавно да започнат диалог и всички разногласия трябва да бъдат решени по мирен път, добавя още агенция  КРОСС.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова властите и опозицията в Украйна да проявят сдържаност и да избягват употребата на сила, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС. "Тази вечер в Киев много украинци продължават да изразяват поддръжка за сближаването на своята страна с Европейския съюз. Хората навсякъде трябва да имат право на изразяване по демократичен начин", се казва в изявление. След призива към сдържаност Расмусен отбелязва, че насилието не е "правилния начин" за уреждане на политическите различия в демократичното общество. В заключение генералният секретар на НАТО казва, че алиансът дълбоко уважава демократичните идеали на украинците и припомня на управляващите в Киев, че Украйна е ротационен председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и затова изцяло трябва да спазва провото на събрание на гражданите.

Най-лошият вариант за Украйна сега би бил въоръжена акция на органите на реда, в която да се пролее кръв, заяви вчера за полска телевизия пратеникът на Европейския парламент в Украйна Александър Квашневски, предаде ИТАР-ТАСС. По думите на бившия президент на Полша, ЕС е заел правилната позиция на неутралитет и призиви към мирно уреждане на конфликта между украинските управляващи и опозиция. Квашневски заяви, че ако се стигне този най-лош вариант - въоръжена акция по улиците на Украйна, - тогава ще възникне друга ситуация. "Ние няма да можем да оставим украинското общество и ще трябва да помогнем на студентите и неправителствените организации", подчерта Квашневски.

Той заяви, че случващото се в Украйна е впечатляващо, защото там има огромна акция в подкрепа на европейската идея и интеграция, чийто мащаби сега са невъзможни за организиране в много страни на Европа.

Според последните информации от Киев на централния площад са останали около 3 хиляди демонстранти, които продължават да строят барикади. 400 души са се барикадирали в сградата на столичното кметство. Шефът на милицията в Киев заяви, че не се предвижда щурм на сградата. Служителите на кметството са предупредени днес да не ходят на работа.

Говорител на столичната милиция съобщил за Франс прес, че около 100 души от силите на реда са ранени при вчерашните сблъсъци. От киевското кметство съобщили, че около 50 протестиращи са били лекувани в болници с различни наранявания.

Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/ykraiina-kiev-pravitelstvoto-1385627.html#ixzz2mINhNGD9

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа