Напускане на ЕС би било пагубно за Великобритания

10360
Напускане на ЕС би било пагубно за Великобритания
Снимка: Getty Images

Ако Великобритания напусне Европейския съюз след референдума, планиран до 2017 г., то в страната ще настъпи политическа и икономическа катастрофа. Това заявява в интервю за ТАСС водещият международен колумнист на вестник Times Майкъл Биньон. Вчера британската опозиция обяви, че ще подкрепи референдума за членство.

Според Биньон лидерът на Консервативната партия и премиер Дейвид Камерън преди парламентарните избори "пое ангажимента да проведе референдум, за да подкопае позицията на Партията за независимостта, която също настояваше за провеждане на такъв референдум и подкрепяше изхода на Великобритания от ЕС." "Камерън е в трудна ситуация. Той не иска страната да напусне ЕС. Почти всички политици разбират, че това ще бъде икономическа и политическа катастрофа", смята Биньон. Камерън се нуждае от промени вътре в ЕС, но никой от партньорите му не е заинтересован да прави отстъпки за Великобритания.

По думите на колумниста една от основните причини за започване на референдум е нарастващият брой имигранти от Източна Европа, които пристигат в търсене на работа в Обединеното кралство. "Повечето от тях са отлични работници, които носят голяма полза за британската икономика, но обикновените граждани не разбират това. За това Камерън ще трябва да постигне споразумение, което ще ограничи притока на имигранти или да отмените социални помощи", констатира аналитикът.

"Мисля, че е много малко вероятен резултат, при който Обединеното кралство ще се окаже вън от ЕС. Правителството ще се опита да прокара продължаването на членството, но настроението в страната в момента по отношение на Брюксел е доста отрицателно, така че ще бъде много трудно да се получи положителен резултат", подчерта Биньон.

Той смята, че Великобритания настоява за реформа на ЕС, за да "се даде по-голяма власт на британския парламент, който ще бъде в състояние да пише закони без съгласието на Брюксел." "Тази позиция се споделя и от други страни от ЕС като Германия, която също иска по-малко бюрокрация в Брюксел и повече правомощия за националния парламент. Франция и Дания също са загрижени от тезата за "все по-тесен съюз" и също искат да променят ситуацията. Великобритания не е сама по този въпрос, но трябва да бъде много, много внимателна", заяви Биньон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа