Настроения против икономиите в Ирландия

30280
Настроения против икономиите в Ирландия
Снимка: gettyimages

Ирландската икономика се засилва, а безработицата пада, но идването на власт на радикално ново правителство в Гърция вдъхна нов живот на дебата за болезнеността на икономиите. Подкрепата за опозиционните партии, включително за радикалната лява Шин Фейн, расте през последните месеци благодарение на позицията им против рестриктивните перки, а победата на Сириза в Гърция им дава допълнителен тласък. Лидерът на Шин Фейн Гери Адамс тази седмица разговаря с Алексис Ципрас, като подкрепи кампанията на новия гръцки лидер за организирането на европейска дългова конференция, подобна на тази, на която бе отписан германският дълг след Втората световна война.
„Икономиите донесоха много трудности за гражданите на Гърция, Ирландия и Европа“, е казал Адамс, според изявление на сайта на неговата партия. Гръцкият вот „вдъхва нови надежди на трудещите се хора в Европа, включително в Ирландия, че има по-честен и по-справедлив начин да се справим с икономическите предизвикателства, пред които сме изправени“, е добавил той.

Ирландия оценява икономическия си ръст през 2014 г. на 4,7% и прогнозира ръст от 3,9% за 2015 г. Същевременно, безработицата тази година се очаква да се понижи до 9,8%. Страната вече не получава нови спасителни заеми от ЕС и МВФ, но все още изплаща вече взетите, за които Шин Фейн иска предоговаряне, по-конкретно за 64-те милиона евро, инжектирани в ирландските банки от 2008 насам. Ирландското правителство подчертава, че въпреки някои прилики, Ирландия не е Гърция, и дава за пример положителните макроикономически данни.

„Ситуацията тук е такава, че се правят медийни и политически спекулации преди реалните първи стъпки на гръцкото правителство“, каза Саймън Харис, младши министър в департамента по финанси, и добави: „Не знаем какво точно ще поиска гръцкото правителство“. Харис посочи, че Ирландия вече е реструктурирала дълга си четири пъти, като е сключила споразумения за по-ранното изплащане на заемите от МВФ, намаляване на лихвите и удължаване на падежите.

По-рано тази седмица МВФ заяви, че Ирландия е на пътя на възстановяване, но са необходими усилия за устойчивото понижение на публичния дълг. „Средносрочните перспективи на Ирландия са позитивни, но стагнацията в еврозоната представлява възможна пречка“, каза Фондът в последния си доклад за икономиката на страната.

Въвеждането на нови такси за водата от 1 януари тази година, както и серия от политически грешки през 2014 г., доведоха до падането на подкрепата за управляващите партии до исторически ниски нива през последните месеци. Таксата върху водата бе последната част от пакета от увеличение на данъците и бюджетни съкращения в общ размер на близо 30 милиарда евро от 2008 г. насам, които засегнаха всички граждани в страната, където безработицата през 2012 г. скочи до 15,1%. Този месец обаче имаше умерени понижения на данъците в първия експанзивен бюджет на Ирландия от седем години насам, а министрите от кабинета се възползват от всяка възможност, за да подчертават икономическото възстановяване.

„Изходът от гръцкия вот обаче доказва, че резултатите, смятани за невъзможни преди пет години, сега са реалистични“, според Нат о‘Конър от независимия институт Tasc. „Сега имаме потенциала за подобен изборен обрат тук, в Ирландия, но също и в Португалия и Испания“, каза той.

Ирландия е изправена пред възможността след предстоящите избори за пръв път от основаването на страната никоя от двете доминиращи в историята на страната партии „Файн Гаел“ и „Фиана Файл“ да не участва в управлението.

Преди изборите през 2016 г., гръцките преговори за реструктуриране на дълга ще бъдат наблюдавани отблизо в Ирландия. „Ако гърците получат по-добра сделка заради правителството, за което гласуваха, то тогава ирландците ще последват примера им и ще смятат, че това е истинското решение за нашите проблеми“, каза политическият коментатор Джони Фалън.

Главният икономист на банка KCB Остин Хюс призна, че има някои приличия между Гърция и Ирландия, но заяви, че в същото време са налице значителни разлики. „Важният урок е, че трябва да имате икономика, която произвежда най-малко обещанието за увеличаване на приходите и заетостта, и Ирландия вероятно е именно на този етап в момента“, каза той и посочи гъвкавостта на ирландската икономика и нейното тласкано от износа възстановяване на фона на мащабните структурни реформи, вече предприети от Дъблин. „Предизвикателството, пред което правителството се изправя, е да постигне баланс, който да вдъхва на хората увереност, че са на верния път, но и да направи така, че да запази очакванията им за това да са облагодетелствани от икономиката“, каза Хюс.

АФП

Ирландия предложи да ни помогне за председателството на ЕС

Посланикът на Ирландия, н.пр. Джон Бигър изрази готовност за цялостно съдействие в процеса по подготовка за българското председателство...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа