Немцов подготвял доклад за руското участие в украинския конфликт

26122
Немцов подготвял доклад за руското участие в украинския конфликт
Снимка: Gettyimages

Руският опозиционен политик Борис Немцов е разработвал доклад, разкриващ данни за руското участие в конфликта в Източна Украйна. По-рано днес това подчерта бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили в интервю за CNN, признавайки, че не е изненадан от убийството на Немцов.

Два дни преди смъртта си Борис Немцов е споделил, че работи върху доклад, който да изобличи директната руска намеса и провокация на сепаратистките действия в източната част на Украйна, съобщи и Иля Яшин, друг активист от опозицията, цитиран от Bild.

Намериха колата, от която са стреляли по Немцов

В центъра на Москва е открит захвърлен автомобил. Предполага, че от него е извършена стрелбата по руския политик Борис Немцов, който б...

Първата хипотеза, по която работи руското следствие във връзка с убийството на опозиционера Борис Немцов, е опит за провокация и дестабилизиране на политическата ситуация в Русия, при който той може да е бил пожертван. Това заяви говорителят на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин, като уточни, че стрелбата е извършена с пистолет „Макаров“. От мястото са иззети шест гилзи от 9-милиметрови куршуми от различни марки, предаде Дни.ру.

Друга версия, по която се работи, е ислямската следа, тъй като Немцов е получавал заплахи за позицията си относно атентата срещу френския вестник „Шарли ебдо“.

Проверява се и хипотезата за свързаност на убийството с украинските събития. „Известно е, че сред участниците в украинския конфликт има много крайни радикали, които не се подчиняват на никакви власти. Не е изключено и търговската дейност на Немцов, лични спорове и други битови конфликти да стоят зад убийството“, посочи Маркин.

Утре в Москва ще се проведе траурно шествие в памет на Борис Немцов. Местните власти са съгласували с организаторите провеждането на събитието и маршрута. Шествието ще започне в 15 часа московско време, позволеният брой на участниците в него е 50 хиляди души.

Путин: Ще се погрижим убийците на Немцов да бъдат наказани

Ще бъде направено всичко, за да може убийците и организаторите на покушението срещу Борис Немцов да понесат заслужено наказание. Това...

По-рано днес бе открита колата, от която се предполага, че е стреляно по Немцов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа