Неочаквани европейски приятели за Путин

48308
Неочаквани европейски приятели за Путин
Снимка: Getty Images/Guliver

Ухажването между крайнодесните партии в Източна Европа и Русия продължава от години, разбира се. Крайнодесните в Източна Европа подкрепиха войната на Русия срещу Грузия. През май 2013 лидерите на „Йобик”, унгарската крайнодясна партия със съмнителен фашистки произход, се срещнаха с лидери в руската Държавна дума и преподаватели от Московския държавен университет.

Неонацистката българска партия Атака гласно подкрепи Путин и руската външна политика. През 2012 лидерът й Волен Сидеров посети Москва, според информацията на собствени разноски, за отбелязването на 60-тия рожден ден на Путин и изрази възторг от здравото управление на руския президент. След руското анексиране на Крим, Сидеров заплаши да оттегли подкрепата на партията си за коалиционното правителство в България, ако то подкрепи санкциите срещу Русия.

Русия вдигна по тревога Източния военен окръг

Войските от Източния военен окръг на Руската федерация са приведени в най-високата степен на бойна готовност в рамките на внезапна пр...

От началото на украинската криза, романсът се премести на запад. В Австрия Партията на свободата, имаща 40 места в парламента, спечели една пета от вота на миналогодишните избори. Датската Народна партия удържа позицията си на трета политическа сила в парламента от 2001 насам. А през 2012 гръцката неонацистка партия „Нова зора” шокира наблюдателите печелейки 18 места в парламента. Най-старата и добре известна партия на западни крайнодесни, френският Национален фронт, постигна най-доброто си представяне от 15 години получавайки 14% от вота през 2012 г. Британската Партия на независимостта има проблеми при национални избори, но през май беше първа на изборите за Европейски парламент.

Ако гласуващите с ДА успеят на 18 септември, Дейвид Камерън ще бъде запомнен като премиерът изгубил Шотландия. Освен това е изправен пред вероятността да стане човекът извадил Великобритания от ЕС.

До скоро Марин льо Пен, де факто говорител на европейските крайнодесни, беше неизвестна в Русия, дори след като поздрави Путин като истински патриот и защитник на европейските ценности. Но след като Льо Пен похвали руските действия в Украйна, докато Ангела Меркел и други европейски лидери-центристи ги осъдиха, Путин я покани в Москва заедно с други лидери на Национален фронт, както и други европейски крайнодесни партии, да проследят референдума през март за присъединяването на Крим към Русия. Когато тя одобри референдума като легитимен, другите крайнодесни в Европа, като австрийската Партия на свободата и британската Партия на независимостта, последваха примера. Междувременно руски медии и блогъри приветстваха одобрението на Льо Пен. След европейските парламентарни избори на 25 май, на които партията на Льо Пен взе най-голям дял от гласовете във Франция, президентът Путин върна комплимента публично хвалейки успеха на крайнодесния лидер.

Отношенията между Русия и крайнодесните в Западна Европа може да са брак по сметка, но също така показва сигнали за истинска обич. Близките контакти с политически партии във възход в ЕС ще даде на Путин повече лостове за действия срещу НАТО. От своя страна десните в Европа смятат руския лидер за верен защитник на националния суверенитет и консервативните ценности, който оспорва американското влияние и идеята за „Европа” по начин отразяващ техните лични убеждения.

Путин изненадващо нареди проверка на войските от Източния военен окръг

Руският президент и върховен главнокомандващ на страната Владимир Путин разпореди да бъде извършена внезапна проверка на бойната готовн...

Главното разногласие на европейските крайнодесни с ЕС е еврото, което лишава страните от еврозоната от контрола над монетарната им политика. Враждебността нарасна по време на икономическата криза през последните години, принудила всичките западноевропейски държави да приложат непопулярни финансови мерки, изготвени от Европейската централна банка.

В ретроспекция, общата валута изглежда като ужасна грешка на избирателите и политическите лидери центристи. Дори германците, все още най-проевропейски настроените членове на еврозоната, показват признаци на угризения.

За крайнодесните евроскептици одобряването на референдума в Крим беше рикошет, позволил им да преструктурират незачитането на Европейския съюз и растящото си влияние над националната политика, но също така беше заверка на национализма и социалния консерватизъм на Путин. Льо Пен иронизира ЕС като „антидемократично чудовище” и едновременно възхваля Путин, че прави „каквото е добре за Русия и руснаците”. Междувременно Найджъл Фараж, лидер на британската Партия на независимостта, смята Путин за „брилянтен” стратег, който може да надхитри Запада. Попитан на кой световен лидер се възхищава най-много, отговорът му е решителен: „Путин”.

Зад привързаността на Русия към Льо Пен и нейните съмишленици може би лежи нещо повече от признателност за нейното одобрени за Крим – а именно споделяна антиамериканска позиция. Според скорошно проучване, 71% от руснаците имат „лошо или много лошо мнение” за Съединените щати.

Путин: Западът използва украинската криза, за да реанимира НАТО

Руският президент Владимир Путин обвини западните страни, че използват кризата в Украйна, за да "реанимират" НАТО. "Кризата в Украйна,...

Pakistan Observer

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа