Независимостта на Крим и международното право

73954
Независимостта на Крим и международното право
Снимка: Getty Images/Guliver

Според Запада евентуално присъединяване на Крим към Русия след референдум, организиран благодарение на руската намеса на полуострова, е незаконно, а германската канцлерка Ангела Меркел дори го окачестви като "анексия".

Русия твърди, че международното право е зачетено, а президентът Владимир Путин отрече руски сили да са се намесвали в Крим.

Какво казват специалистите по международно право по въпроса дали Русия го е нарушила.

"Това е нерешен проблем в международната правна уредба, защото правото на самоопределение противоречи на праното на териториална цялост на дадена държава. Такъв, например, беше случаят с Косово", заявява Зигмар Щадлмайер, директор на департамента по Международно право в университета в австрийския град Линц.

"Именно със случая в Косово проруският парламент на Крим се аргументира при обявяването на независимостта. Тя беше обявена "на основата на Устава на ООН и други международни документи, касаещи правото на народите на самоопределение", както и на консултативно мнение на Европейския съд в Хага през 2010 г. по въпроса за Косово, "което потвърждава, че едностранна декларация за независимост на част от дадена държава не нарушава никаква норма на международното право.

Териториалната цялост на Украйна защитена ли е от "Меморандума от Будапеща"?

Русия, САЩ и Великобритания подписаха през 1994 г. "Меморандума от Будапеща", в който гарантират независимостта, суверенитета и съществуващите граници на Украйна, която в замяна на това приема да изтегли всички ядрени оръжия, разположени на нейна територия от времето на Съветския съюз.

"Руската федерация, Обединеното кралство и Съединените щати препотвърждават своя ангажимент да се въздържат от заплахи или от употреба на сила срещу териториалната цялост и независимостта на Украйна, освен в случай на легитимна отбрана или в съответствие с Устава на ООН", подчертава документът.

Ограничиха влизането в Крим заради страх от екстремисти

"Влизането на територията на Крим е временно ограничено, за да се предотврати проникването на екстремисти в страната", каза председат...

Меморандумът гарантира териториалната цялост на Украйна "срещу външна интервенция", заявява Аслан Абашадзе, директор на катедрата по международно право в университета "Дружба между народите" в Москва. "Ако, обаче" става въпрос за процес на самоопределение на народа, това ни препраща към решението на Международния съд", смята той.

По същество нарушение на международното право има само в случай на военна намеса в Крим от чужбина. Според ЕС и САЩ няма съмнение, че Русия е извършила военна намеса в Крим, което очевидно е в разрез с "Меморандума от Будапеща". Президентът Путин заяви, че действащите в Крим военни без опознавателни знаци на униформите не са руски войници, а членове на групи за самоотбрана. Таке, че от гледна точка на Кремъл няма нито руска военна интервенция, нито нарушение на ангажиментите, поети от Москва в "Меморандума от Будапеща".

Отричането от страна на Путин не убеди западните страни, тъй като в редица информации се говори, че войниците и танковете, установили контрол върху обществени сгради или са обкръжили украинските военни бази в Крим на 27 февруари, принадлежат към руските въоръжени сили.

АФП

Меркел определи кримския случай като "анексиране"

Германският канцлер Ангела Меркел определи положението на Кримския полуостров като "анексиране" от Русия. Тя каза това пред депутати ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа