Няма достатъчна сила в борбата срещу Ислямската държава

10502
Няма достатъчна сила в борбата срещу Ислямската държава
Снимка: Getty Images / Guliver

Тони Блеър, бивш британски премиер и посланик в Близкия Изток, заяви, че изпращането на сухопътни войски в борбата срещу групировката Ислямска държава (ИД) не трябва да се изключва като вариант. 

Блеър каза, че познава "както и всеки друг" трудностите от подобен ход, но смята, че той не трябва да се изключва. 

Албания дава милиони пауда за Тони Блеър

Бившият британски премиер Тони Блеър ще бъде съветник в новото правителство на Албания, съобщи лидерът на опозиционната Социалистическа...

Джихадистите от ИД контролират големи части от Ирак и Сирия, а призивите за по-строги действия срещу тях зачестиха след обезглавяването на двама американски журналисти и един британски хуманитарен работник в Сирия. САЩ извършват въздушни удари срещу ИД в Ирак от миналия месец, а Франция се включи във въздушните нападения в петък. 

"Напълно разбирам липсата на желание за сухопътни действия от страна на Запада. Не трябва обаче да изключваме това в бъдеще, ако е крайно наложително. При условие, че има съгласие от народа, за който има пряка заплаха, и с най-големия възможен алианс, ние трябва да изпълним ангажимента си", написа той в текст, публикуван на сайта на неговата фондация Tony Blair Faith Foundation. 

Блеър добавя, че нито една сила "няма да бъде достатъчна" в борбата срещу ИД. "Те могат да бъдат обградени, прогонени и до някаква степен ограничени от въздушните сили. Така обаче не могат да бъдат унищожени. Този екстремизъм може да бъде изкоренен само, ако се отиде до неговия извор и се поведе борба срещу него", пише още той. 

Според Блеър конфликтът в Ирак и Сирия е част от глобален проблем с радикалния ислям, който предизвиква насилие и в Пакистан, Нигерия, Мали и китайския Синдзян-уйгурски автономен регион. 

Американското фиаско в Ирак - кои бяха главните герои?

Те са мъжете, които искаха да прекроят Близкия изток. Но 10 години по-късно съюзът от политиците и неоконсервативни стратези, които з...

"Това не е сблъсък на цивилизации. Това е борба между тези, които вярват в мирното съществуване на хора от всички религии и екстремисти, които използват религията по грешен начин като източник на насилие и конфликт", пише Тони Блеър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа