Нов подход в трафика на нелегални мигранти

12159
Нов подход в трафика на нелегални мигранти
Снимка: Getty Images

Трафикантите на нелегални мигранти използват нови методи, за да се справят с променената тактика на Италия в борбата с незаконното влизане на хора в ЕС, като изоставят бежанците на кораби, носещи се по вълните към италианските брегове. Два пъти за една седмица италианските власти трябваше да спасят нелегални мигранти на борда на кораб близо до бреговете на Италия. Вторият кораб превозваше около 450 души, предимно от Сирия. Преди това пък двойно повече бежанци бяха спасени от друг кораб край друго италианско пристанище. И в двата случая всички членове на екипажа бяха избягали, оставяйки корабите да се носят към брега на автопилот. Това принуди италианската брегова охрана да спаси пътниците и да ги отведе до италианска земя.

Завършек на операцията „Маре нострум”

Новите похвати на трафикантите изглежда са отговор на решението на Италия да прекрати операцията „Маре нострум”, в рамките на която в открито море плаваха многобройни патрулни катери. Тогава трафикантите качваха мигрантите на малки или спасителни лодки, а патрулите трябваше да ги спасяват.

Бившият преподавател от „Юнивърсити колидж Лондон” Джон Солт казва, че чрез изтеглянето на патрулите Италия като че ли изпраща сигнал, който засега мигрантите и трафикантите игнорират. „Като спират операцията „Маре нострум”, италианците изпращат посланието: „Няма да бъдете спасявани, така че не идвайте”. Това решение трябва да бъде разглеждано в по-дългосрочен план, тъй като има много хора, които така или иначе са решили да дойдат. Мисля, че само в дългосрочен план може да се види дали тази политика ще има възпиращ ефект”, казва Солт.

Трафикантите насочват корабите към брега, след което слизат от борда. Сега Италия разчита на европейската агенция „Фронтекс”, която досега имаше сравнително малки ресурси, за да се справи с притока от кандидат-бежанци, както и по-малко патрулни лодки. Трафикантите, които взимат висока цена за транспорта на нелегалните мигранти към Европа, изглежда са се адаптирали към промените, като насочват корабите към брега, поставят ги на автопилот и след това ги изоставят. По този начин те губят корабите, но Солт казва, че съдовете са стари и нямат висока стойност. „Мисля, че тази нова тактика изненада всички. Не забравяйте, че става дума за бизнес. Не мисля, че разбираме как този бизнес работи наистина”, подчертава той.

Това, което е ясно обаче, е, че трафикът експлоатира нов пазар сред сирийските бежанци в Турция и използва нов подход за транспортирането им към Европа. Професор Солт смята, че натискът върху южноевропейските страни, предимно Италия и Гърция, вече е довел до увеличаване на притока на африкански бежанци и продължава да тежи на икономиката. Той отбелязва, че както и при предходните бежански кризи северните страни едва ли ще предложат много повече от съчувствие на южните си съседки.

Voice of America

Емигрантите на Острова се увеличили с 1/3 за година

Стотици хора от цял свят продължават да избираТ Великобритания за свой нов дом с надеждата за по-добър живот. Миграцията към Остров се ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа