Новият милитаризъм

8841
Новият милитаризъм
Снимка: Getty Images / Guliver

Милитаризмът и военните разходи са във възход по целия свят, след като пропагандата за нова Студента война изглежда се отплаща. Новите „заплахи“ носят големи приходи на изпълнителните на военни договори и мрежата от институти, получаващи пари за създаването на про-военна пропаганда.

Правителството на Германия съобщи миналата седмица, че ще купи 100 нови танка „Леопард“ – увеличавайки с 45% броя на наличните. Германия сериозно намали броя на танковете си, тъй като краят на Студената война означаваше край на всякаква заплаха от съветска сухопътна инвазия в Европа. Сега германското правителство твърди, че тези 100 нови танка, които може да струват близо половин милиард долара, са нужни да се отговори на новата руска асертивност в региона. Независимо, че Русия нито е превзела, нито заплашила някоя държава в региона, още повече страна-членка на НАТО.

"Ислямска държава" се внедри в армията на Малайзия

Полицията на Малайзия е разкрила сред личния състав на националната армия 70 привърженици на терористичната групировка "Ислямска държав...

Американският ядрен бункер от ерата на Студената война под планината Шайен, в щата Колорадо, който съвсем не е закрит през 25-те години от падането на Берлинската стена, е върнат обратно към живот. Пентагонът обещава близо милиард долара за обновяване на съоръжението до неговото предишно оперативно ниво от Студената война. Американската компания, изпълнител на договори за военните „Рейтион“ ще е главният бенефициент по този договор. „Рейтион“ е голям финансов спонсор на институти като Института за изучаване на войната, който постоянно бълва про-военна пропаганда. Сигурен съм, че такива големи договори са добра възвръщаемост за тази инвестиция.

НАТО, която трябваше да бъде закрита след края на Студената война, също получава своето скъпо струващо модернизиране. Алиансът упълномощи строителството на своята нова централа в Брюксел през 2010 г., която трябва да бъде завършена през 2016 г. Сградата изглежда като отвратителен зъбец, а окончателната й цена – ако изобщо бъде завършена – ще е много над милиард долара. Това е повече от два пъти над първоначалния бюджет. Каква загуба на пари и време! Изненада ли е, че бюрократите и генералите в НАТО продължават да се опитват да ни ужасят с приказки за новата руска заплаха? Те се нуждаят да оправдаят своите огромни разходи!

Така че кой е истинският враг? Русия ли?

Не, истинският враг са данъкоплатците. Истинският враг е средната класа и производственият сектор на икономиката. Ние сме жертви на това ново неудържимо военно харчене. Всеки долар или евро похарчен за скалъпена заплаха е долар или евро изваден от реалната икономика и похарчен за военно кейнсианство. Това е долар откраднат от малкия собственик на бизнес, който няма да бъде инвестиран в иновации, похарчен за изследвания за борба с някое заболяване или дори дарен да благотворителност в помощ на нуждаещите се.

Земан: ЕС трябва да си създаде армия

Президентът на Чехия Милош Земан поиска Европейският съюз да създаде европейска армия и по този начин САЩ да не решават всички пробле...

Един от най-широко разпространени и опасни митове на нашето време е, че разходите за военни цели са от полза за икономиката. Това не може да е по-далеч от истината. Подобни разходи облагодетелстват малка прослойка добре заплатени елити с добри връзки. Това отклонява оскъдните ресурси за посрещане на нуждите и желанията на населението и ги насочва към производствени инструменти за унищожение. Разходите може да са скрити от печатането на пари от централните банки, но се разкриват от постоянното унищожаване на валутата.

Елитите са ужасени, че мирът може в крайна сметка да настъпи, което ще е лошо за техните приходи. Заради това те опитват да провалят сделката с Иран, да спрат размразяването на отношенията с Куба и да бият барабаните за произтичаща от Москва нова „червена заплаха“. Ние не трябва да се оставим да бъде подведени от техните лъжи.

Коментар на Рон Пол, член на Конгреса на САЩ в продължение на 12 мандата и три пъти кандидат за президент на САЩ. Понастоящем председателства основания от него Институт за мир и просперитет.

CNBC

Официално - Украйна увеличава активната си армия

Украинският президент Петро Порошенко подписа приетия от Върховната рада закон за увеличаване на армията на страната до 250 000 души, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа