Новите европейски санкции за Русия може да забавят "Южен поток"

17888
Новите европейски санкции за Русия може да забавят "Южен поток"

Поредната порция санкции, наложени от Европейския съюз на Русия във връзка с напрежението в Украйна, може да забавят градежа на газопровода "Южен поток". Нефтодобивът в Арктика също може да пострада, пише Ройтерс, цитирана от БТВ.

Новите рестриктивни мерки бяха обсъдени днес от посланиците на 28-те в Брюксел. Санкциите предвиждат ограничаване на възможностите за достъп на руски банки до финансовите пазари в съюза. Така ще им бъде отнета възможността за набиране на капитали.

Турция одобри екооценката на морската част на "Южен поток"

Министерството на околната среда и урбанизацията на Турция одобри доклада за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за уча...

Ключови, обаче, са ограниченията ще в търговията с нови технологии и въоръжение. Ройтерс цитира експерти, според които проекти като „Южен поток” са силно зависими от западните технологии, сред които специални тръби, плаващи платформи, кранове и др.

В случая на „Южен поток”, италианската компания Saipem е подписала договор за изграждането за една от четирите паралелни тръби, които минават под Черно море, за да стигнат до територията на България.

Подобна е ситуацията с проекта „Ямал” за добив на газ, където основна роля в строителството има френската компания Technip. Европейският енергиен комисар Гюнтер Йотингер вече заяви, че ЕС не бива да помага на Русия да развива находището, ако Москва не помага за разрешаването на украинската криза.

„Ако европейските инженерни партньори нямат възможност да работят с големите руски нефто- и газодобивни проекти заради санкциите, те почти със сигурност ще бъдат забавени”, коментира пред агенцията запознат с енергийните проекти на Москва.

Драгомир Стойнев отрича Станишев и БСП да са били зависими

Допуснахме да се разрази една политическа криза и оставката е хубаво нещо, защото кризата можеше да удари по икономиката. Неслучайно ра...

В черния списък на ЕС ще бъдат добавени още 15 души и 18 руски компании.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа