Ново споразумение за сигурност и сътрудничество в Европа

16220
Ново споразумение за сигурност и сътрудничество в Европа

В Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) са започнали обсъждания за необходимостта от провеждане на аналогична на хелзинкската конференция от 1975 година за сигурността и сътрудничеството в Европа, която спря Студената война и възстанови отношенията между СССР, САЩ и европейските държави. Пред вестник Известия руски дипломати поясняват, че вече съществува проектодокумент, а идеята в него може да бъде оповестена в първите дни на декември на срещата в Базел на външните министри на страните в ОССЕ. Експертите смятат, че нещата много ще зависят от САЩ, под чието влияние е политиката на много европейски страни, но и друг изход от ситуацията те не виждат.

„В ОССЕ председателството се смяна веднъж годишно, сега е Швейцария, а следващата ще е Сърбия. На срещата в Базел идеята може да получи конкретни очертания. Сега тя се обсъжда в рамките на ОССЕ”, казва пред изданието постоянният представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов.
Той допълва, че проектът за концепция за такова споразумение също е налице – „Хелзинки + 40” и може да бъде приет при председателство в ОССЕ на приятелска на Русия страна.

Проектът за декларация „Хелзинки + 40” беше подписан през декември 2013 година в Киев от министрите на външните работи на страните-членки на ОССЕ. Неговата цел е повишаване ефективността на организацията и доверието към нея. Тогава Сергей Лавров коментира, че документът е поставил основата за подготовка на юбилейна декларация през 2015 г., когато ще се отбележи 40-годишнината на ОССЕ и Хелзинкското споразумение.

Но оттогава в Украйна се смени властта и започна гражданска война в източната част на страната, което доведе до влошаване на отношенията на Русия с ЕС и САЩ и се появи заплаха от нова Студена война.

Източник от Министерство на външните работи на Русия потвърждава, че действително има проект за нов формат на споразумението със страните от ЕС и в скоро време е възможно той да бъде обсъден.

„Новата редакция на „Хелзинки + 40”, както сега се нарича този проект, действително се обсъжда на различни нива. Неговата актуалност се обуславя от много фактори, включително това, че настоящият дневен ред на международните проблеми, според версията на ООН, не се изпълнява докрай. Ние виждаме, че на пътя на решаването на сериозните проблеми започват да се появяват субективни фактори, под формата на русофобия и други фобии”, пояснява депутатът в Държавната дума Василий Лихачев.
По думите му, не случайно ЕС започва да сондира руската дипломация за намирането на обща редакция на европейската сигурност. Според Лихачев, това е похвално, но е важно участващите страни да действат като самостоятелни държави на принципите за равноправие, зачитане на суверенитета и ненамеса във вътрешните работи.

Но руските депутати се отнасят скептично към проекта.

„В обозрима перспектива не виждам възможност за организиране на така конференция, защото сега срещу Русия са разгърнати санкции”, коментира Алексей Пушков, председател на комисията по международните работи в Държавната дума. Според него подписването на такова споразумение ще бъде блокиран от САЩ, които пречат на всеки опит за сътрудничество между Европа и Русия.

„В настоящия момент международните отношения на Запада и Русия са изключително напрегнати. Това много напомня първата половина на 70-те години, когато за първи път беше представена идеята за реформиране на международните отношения, основавали се на базовите принципи за мирно съвместно съществуване. Оттогава минаха 40 години и много неща се промениха”, отбелязва Игор Морозов, член на комисията по международни работи в Съвета на федерацията. Според него, днес, когато ситуацията се повтаря, диалогът между страните е нужен, за да не се стигне до мащабна Студена война.

Известия

Черната статистика на Украйна

Над 4000 души са загубили живота си от началото на конфликта в Украйна досега. Цели 10 000 пък са били ранени. Това съобщи на заседание...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа